Nyheter

Kaster ut private

Norlandia og Unicare får ikke lenger drive sykehjemmene på Ullern og St. Hanshaugen.

Bilde 1 av 2

I dag drives Ullernhjemmet og Ullern Helsehus av Nordlandia, og St. Hanshaugen omsorgssenter drives av Unicare. Begge to er private, kommersielle, selskaper. Kontraktene deres med Oslo kommune løper ut henholdsvis første desember i år, og første februar 2020.

Derfor har det vært knytta en viss spenning til hva byrådet ville gjøre med sentrene nå som kontraktsslutt nærmer seg. Og den 7. mai vedtok byrådet å kaste ut de komersielle fra begge steder.

Ullernhjemmet og Ullern Helsehus (som til sammen utgjør Ullerntunet) skal overtas av Oslo kommune. Mens St. Hanshaugen omsorgssenter skal konkurranseutsettes til ideell drift.

Skal ikke gå til overskudd

– Pengene vi bruker skal gå til eldreomsorg, ikke til overskudd til store selskaper, sier helsebyråd Tone Tellevik Dahl (Ap) til Dagsavisen.

Hun forteller at bystyret har vedtatt et mål om at ideelle skal drive en fjerdedel av Oslos sykehjemsplasser. For å nærme seg det målet mener Tellevik Dahl at ett av sykehjemmene måtte settes ut i lukket konkurranse for ideelle.

Hun valgte St. Hanshaugen, fordi Ullern har et helsehus. Helsehus er en korttidsinstitusjon som er ment å få folk til å komme seg etter for eksempel sykehusinnleggelser, for så å kunne bo hjemme, mens sykehjem er steder eldre skal kunne bo permanent.

– Det har vært viktig for meg å få kommunal kontroll på helsehusene. De er i en omstilling som vi vil ta styringen på, sier Tellevik Dahl.

Byråden forteller at folk skrives stadig tidligere ut fra sykehus, og dermed er sykere nå enn før, når de kommer til helsehus.

– Nå skal vi se på hvordan vi skal organisere helsehusene, så da kan vi ikke sende på anbud en tjeneste vi ikke har definert helt tydelig, sier hun.

Lite endring

Når private sykehjem blir kommunalisert, så skjer det som kalles en virksomhetsoverdragelse. Det betyr at kommunen tar over drifta, og at de ansatte beholder jobbene sine, og at det meste blir som før.

– Beboerne skal ikke oppleve mye endring. Medarbeiderne vil sannsynligvis oppleve økt lønn, og det synes jeg er positivt. De som vil bli værende, de fortsetter på arbeidsplassen som før, sier hun.

På St. hanshaugen er det ikke kommunen som tar over, men en ideell virksomhet. Hvem det blir skal avgjøres i en anbudskonkurranse.

– Ideologisk drevet

James Stove Lorentzen (H) er leder av helse- og sosialkomiteen i Oslo bystyre. Han er ikke akkurat i sjokk over at byrådet kaster ut de private.

– Det er jo ikke overraskende. Arbeiderpartiet er jo så tydelig ideologisk drevet, sier han.

– Vi i Høyre er pragmatiske, og tror på verdien av flere forskjellige tilbydere, sier han.

Stove Lorentzen mener sykehjem som er overtatt av private drivere løfter kvaliteten. Endringene som nå skjer tror han ikke engang alle i Ap er enig i, men at de blir presset fra venstre av SV og Rødt. Om høyresida vinner valget lover han å la de private fortsette driften av hjemmene. Begge kontraktene har opsjon på to år til med forlenget drift. Disse vil Høyre utløse.

– Vi er for mangfold og velferdsmiks. Ullern Helsehus går veldig bra, mens for eksempel Ryen helsehus, som er kommunalt drevet, dessverre sliter med diverse problemer. Da er det helt galt å ta Ullern fra Norlandia, sier han.

– Uforståelig

Frp-leder Siv Jensen besøkte Ullernhjemmet tidligere denne måneden. I et intervju med Dagbladet advarte hun kraftig mot rekommunalisering av hjemmet.

Nå er altså fasit klar, og hjemmet blir tatt over av det offentlige. Det reagerer Jensen kraftig på i en epost til Dagsavisen.

– Ap vil bruke dine og mine penger som de har krevet inn i ekstra eiendomsskatt til å rekommunalisere det mest populære sykehjemmet i Oslo. Det er fullstendig uforståelig, sløsing med penger og går utover de eldre.

Hun mener folk flest er enig med Frp i dette.

– Det er konkurranse og ikke monopoler som gir best tjenester for innbyggerne, skriver hun.

Mer fra Dagsavisen