Høie: Alle kommunene rundt Oslo kalles inn til hastemøte om mulige smittetiltak

Helseminister Bent Høie (H) forventer at Oslo følger råd om strengere tiltak og ber kommunen ta ansvar. 19 omkringliggende kommuner deltar på hastemøte i kveld.

Oslo må følge rådene om strengere tiltak slik at smitten ikke spres til nabokommuner, sier Høie på en pressekonferanse mandag.

Byrådet i Oslo har sagt at de vil avvente for å se hvordan smitten utvikler seg de neste dagene.

Høie er svært bekymret for smittesituasjonen i hovedstaden blant annet fordi så mange har ukjent smittevei.

– Jeg forventer at kommunen vil følge helsemyndighetenes råd, sier han.

Høie viser til Bergen som har lagt ned et stort arbeid i snu smittetutviklingen.

– Nå er det Oslo som må ta ansvar, sier helseministeren.

Senere mandag skal Oslo orientere om eventuelle nye tiltak i hovedstaden.

Erfaring fra resten av Europa viser at hovedsteder og store byer driver spredningen av koronaviruset, sier Høie.

19 kommuner rundt Oslo skal mandag kveld delta i et hastemøte med helseministeren etter smitteutviklingen i hovedstaden den siste tiden.

Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet er blitt bedt av Høie om å vurdere nye tiltak for omkringliggende kommuner.

En rekke kommuner i Oslo bo- og arbeidsmarkedsregion skal delta i et digitalt møte. Foruten Oslo gjelder det kommunene Bærum, Asker, Lillestrøm, Nordre Follo, Lørenskog, Nittedal, Nesodden, Rælingen, Ås, Lier, Frogn, Nes, Vestby, Enebakk, Aurskog-Høland, Lunner, Gjerdrum, Hole og Gran.

– Alvorlig

Smittesituasjonen i Oslo er alvorlig, mener Fylkesmannen i Oslo og Viken, som tidligere mandag ba kommunene i Oslo-regionen om å vurdere behov for lokale tiltak.

– Situasjonen med smitteutvikling i Oslo er alvorlig og har konsekvenser for kommunene rundt hovedstaden. Oslo kommune har innført skjerpede tiltak for å stoppe smittespredningen, sier fylkeslege Marianne Skjerven-Martinsen i Oslo og Viken i en epost til VG.

Les også: Smitten faller videre i Oslo

Fylkesmannen ønsker også å be kommunene i Oslo-regionen om å vurdere behov for lokale tiltak, sett i lys av smittesituasjonen i Oslo, sier Skjerven-Martinsen.

Hun påpeker at kommunen er sin egen smittevernmyndighet og dermed kan beslutte egne tiltak, mens de nasjonale helsemyndighetene kan fatte tiltak som omfatter flere kommuner.

 

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.