Nyheter

Her vil elevene bruke billigklær

Elever ved Hoppern skole i Moss viser kjøpepresset ryggen og handler på Fretex før skoleballet.

Bilde 1 av 4

De siste tre årene har bruktkjeden besøkt ungdomsskolen for å snakke om fordelene med gjenbruk av klær. Det har vist seg å endre tankegangen til mange av de unge elevene.

– Vi har for mye klær i Norge. Hver dag samler vi inn tre tonn bare i Østfold, forteller Grete Haaland, leder av Fretex i Moss.

Skaper en ny kjøpekultur

Martin Smith-Gahrsen, avdelingsleder for 9. trinn på Hoppern skole i Moss, var en av dem som startet opp samarbeidet mellom Fretex og skolen. Han forklarer at hensikten var å skåne elevene for kjøpepresset, blant annet knyttet til skoleball, i størst mulig grad.

– Vi har positive erfaringer med dette. Elevene synes det er kult å satse på gjenbruk og bruke Fretex-klær. Vi er med på å bygge opp en ny kultur her, forteller han.

Blir ikke sett ned på

Juni Robertsen og Ane Wehn er to av elevene som setter pris på at skolen retter oppmerksomheten mot måtehold.

– Alle vil jo ha en fin kjole til ballet, men det behøver ikke å være dyrt, sier de.

Begge liker tanken på å bruke gamle og billige kjoler, så lenge de ser fine ut.

– Jeg tror ingen blir sett ned på hvis de bruker en gjenbrukskjole her, sier Robertsen.

Dersom noen ankommer festen i limousin, derimot …

– Da tror jeg man blir sett ned på, smiler Wehn.

Fretex-leder Haaland er stolt av innstillingen til elevene på skolen.

– Vi vil ikke tvinge elevene til å gjenbruke klær, men vi ønsker å vise dem at det faktisk kan være kult. Unge må tørre å si at de har kjøpt klær på Fretex, uten at det skal være negativt. Det skal være lov å finne sin egen stil, mener hun.

Kreativitet

De siste årene er elevers pengebruk blitt heftig debattert, enten det er snakk om russefeiring eller skoleball. Forrige uke blusset det opp igjen, da ungdomsskolen Østerås i Bærum bestemte seg for å sette foten ned og avvikle tradisjonen med skoleball.

Haaland synes det er trist at det som er ment å være en positiv opplevelse, risikerer å ende opp som det motsatte på grunn av kjolehysteri.

– Er det lommeboken som skal bestemme hvordan du ser ut, eller kreativiteten? Vi ønsker å dyrke kreativitet, og det vil skolen også, sier hun.

Skavlan-help

Initiativet i Moss har også vekket oppmerksomheten til designer og programleder Jenny Skavlan. For to år siden gjestet hun Hoppern skole og oppfordret elevene til gjenbruk. Nå har hun kastet seg inn i skoleballdebatten, og skriver i et blogginnlegg denne uka om kjøpepresset dagens ungdom opplever.

– Når man blir mobbet for å ha en arvet eller hjemmesydd kjole, har det gått for langt. Kreativitet, miljøbevissthet og det å våge å gå sin egen vei, skal hylles, ikke trykkes ned, skriver Skavlan.

Mer fra Dagsavisen