Bjørnar Moxnes og Rødt sa ja til samarbeidsavtalen. FOTO: MIMSY MØLLER

Grønt lys fra Rødt

Rødt satte det nye Oslo-styret på pinebenken, men valgte å inngå en historisk samarbeidsavtale med den nye byregjeringen.

 

Av Sofie Prestegård og Marie Melgård

– Nå snur vi kursen i hovedstaden. Rødt har fått gjennomslag. Det blir full stopp av nye kommersielle barnehager i Oslo, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes Dagsavisen.

Derfor var styret i Rødt Oslo villig til å inngå en forpliktende samarbeidsavtale, som sikrer flertall for den byregjeringens budsjetter de neste fire årene. 

LES OGSÅ: Moxnes lettet etter frifinnelse

Hardt mot hardt

Det skjedde ikke uten dramatikk. Rødt satte før helgen ultimatum om et punkt: Nye barnehager må kommunen og private ideelle aktører bygge eller drifte – ikke kommersielle.

Etter det Dagsavisen forstår var Ap skeptisk til om barnehageutbyggingen de har lovet kunne gjennomføres uten kommersielle aktører.

Men det var dette punktet som avgjorde om Rødt ville forplikte seg til å sikre helheten i byrådets budsjetter, og Rødt fikk gjennomslag.

LES OGSÅ: Her er planene til byens nye byregjering

Peker mot 2017

Det er Moxnes er svært fornøyd med. Han mener gjennomslaget vil ha en betydning utover Oslo-politikken.

– Dette er en betydelig politisk kursendring bort fra velferdsprofitørene. Det blir ingen flere kommersielle sugerrører inn Oslos velferdstjenester, sier Moxnes.

Men han mener også det var strategisk viktig for venstresida, å sette foten ned for kommersielle barnehageutbyggere. 

– Hvis folk flest får inntrykk av at private særinteresser kan sko seg på velferden vil tilliten til fellesskapets velferdsløsninger få seg en varig knekk, sier Moxnes.

Han vil gjerne også ha en velferdsallianse med venstresiden og KrF i 2017 for å verne velferdstjeneste mot de kommersielle. 

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Respekt for Rødt

Påtroppende byregjeringsleder Raymond Johansen (Ap), ser fram til et tett og godt samarbeid med Rødt-lederen.

– Jeg har respekt for og sans for Bjørnar Moxnes. Det å ha en forutsigbarhet når du skal lede en så stor kommune som Oslo, er bra, sier Johansen til Dagsavisen.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!