Nyheter

Dette mener organisasjonene om den nye arbeidsministeren

– Vi har et år bak oss med en del konfrontasjoner.

Høyres Anniken Hauglie (43) blir ny arbeids- og sosialminister etter Robert Eriksson, og er en av fire nye fjes i Regjeringen Solberg etter rokeringen onsdag.

LES OGSÅ: Her er den nye regjeringen

Anniken Hauglie vil etter nyttår starte samarbeidet med Ragnhild Lied, som blir ny Unio-leder. Begge kommer fra utdanningsfeltet. Hauglie er tidligere skolebyråd i Oslo, og Lied er gått av som leder av Utdanningsforbundet.

– Det betyr at vi har en felles plattform. Det er et godt utgangspunkt. Hun har vært leder for utdanningsfeltet i den største byen, og jeg kommer fra stillingen som leder i utdanningssystemet. Jeg tror det blir viktig å trekke en sterkere link mellom utdanningspolitikk og arbeidspolitikk, sier Lied.

Har vært konfrontasjoner

Avtroppende leder i Unio Anders Folkestad har også noen råd til den nye arbeidsministeren.

– Rådet mitt er å fortsette med trepartsamarbeid – dialogen med arbeidsorganisjonene. Det er avgjørende for at regjeringen skal lykkes med arbeidslivspolitikken. Vi har et år bak oss med en del konfrontasjoner, påminner Folkestad.

2015 startet med generalstreik mot endringen i arbeidsmiljøloven.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Travelt i 2016

2016 blir heller ikke uten tunge arbeidslivssaker, mener Folkestad.

– En skal sluttforhandle om offentlig tjenestepensjon. Her lå det et resultat fra 2009 som ikke tok for seg de yngre årskullene, og det er dermed en del endringer som skal gjøres, sier Folkestad.

Det kommer også en rapport fra arbeidstidsutvalget på nyåret.

– Jeg er redd at det betyr ytterligere fleksibilisering av arbeidstidsbestemmelsene, og forsterket press på arbeidstakeren, sier Folkestad.

Folkestad råder også Haugli til å prioritere arbeidslivskriminalitet.

– Det å opprettholde et seriøst arbeidsliv, vil være et svært viktig tema framover. Vi møter henne med dialog og forventning, sier Anders Folkestad.

Utfordringene står i kø

–  Norsk arbeidsliv står midt oppi store utfordringer. Da er det ekstremt viktig at man samarbeider og lytter til innspill fra arbeidslivets parter, mener LO-leder Gerd Kristiansen.

– Hvordan kan hun styrke trepartssamarbeidet?

– Hun kan ta arbeidslivets parter med råd i dette spørsmålet. Vi har masse innspill.

– Ledighet og nye landsmenn

Kristiansen trekker frem stigende arbeidsledighet, spesielt ungdomsledigheten, som en særskilt stopr utfordring.

– Så har vi svært mange nye landsmenn som skal inn, sier hun.

– Er det behov for forbedring på dette punktet?

– Vi har jo ikke kommet i gang med denne jobbing. LO og NHO har kommet med innspill til regjering som vi forventer at Hauglie nå ser på – forsalg til å få til større inkludering i arbeidslivet. Hauglie har også fått en statsekretær som kommer fra en av hovedorganisasjonene i arbeidslivet (Christl Kvam, red.anm). De to kan utfylle hverandre godt.

– Hva er det første Hauglie må sette seg ned med på sin første ordinære arbeidsdag?

– Det er ledigheten. Jobb nummer én er å få folk i arbeid. Da må hun rigge verktøyene sine, som NAV, til å gjøre en god jobb, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Mer fra Dagsavisen