Byløvene

Dekka til idyll

Rettene på Dekka bord bærer preg av hjemmelun varme og overskudd. Byløvene lar seg begeistre.

###

5

Dekka bord

Ullevålsveien 81

Tlf.: 957 92 843

Mat: 5

Meny: 5

Miljø: 6

Service: 6

Prisnivå: 5

Godt bevarte hemmeligheter er ofte gledelige å dele med andre, så noen ganger må man la det stå til. Dekka Bord er en sånn hemmelighet, eller i det minste et sted som fortjener å bli sett også utenfor nabolaget. Det er ikke så rent få som har kjørt eller gått forbi det lille bistrolokalet i teglsteinshjørnegården på Adamstuen og tenkt at dit må vi gå en dag.

Når sommeren fortsatt er skrudd på er den lille terrassen full av folk, det vil si fullt er det når sju-åtte stykker har greid å kapre bord innenfor gelenderet der krydderkassene henger og som kjøkkenet stadig kommer ut og forsyner seg av.

Når nettene blir lengre er terrassen først og fremst pittoresk for røykere, men da lyser det til gjengjeld varmt fra vinduer som damper ned av mat og folk innabords. Kan det være sånn at en restaurant utenfor allfarvei er mer eller mindre full hver eneste kveld? Men når maten som serveres er like rustikt tiltrekkende som stedet i seg selv, blir det sånn.

I begynnelsen av oktober kunne paret som driver Dekka Bord feire – sjarmerende nok med kake – at det er to år siden de overtok hjørnet fra det som da het Det lille spiseri. Siden har ryktet om stedet begynt å løpe som vann i munnen. «Vi er en liten familiedrevet bistro med paret Ida og Håvard i spissen. Vi serverer god hjemmelaget mat laget med kjærlighet og glede», er den eneste beskrivelsen man finner på Dekka Bords egne sider.

Dekka Bord er en familiedrevet restaurant som ligger idyllisk til i Ullvålsveien. ALLE FOTO: MINA RÆGE

Dekka Bord er en familiedrevet restaurant som ligger idyllisk til i Ullvålsveien. ALLE FOTO: MINA RÆGE

Bak denne beskjedenheten står kjøkkensjef Ida som virkelig kan sine saker, med førsteklasses kortreiste råvarer (nei, de små parkerte mopedene utenfor med trekasser bak er ikke bare pittoresk pynt), snedige løsninger på hvordan ting kan skaffes og tilberedes, og retter tilpasset sesong og tilfang. Håvard er sjef i restauranten, skjenker særlig utvalgte viner (fra 490 kroner opp til Il Poggione Montalcino til 690 kroner) og får gjestene til å føle seg hjemme enten de tilhører nabolagsklientellet eller har funnet veien for første gang.

Fellesnevneren er en lavmælt glede og entusiasme over kombinasjonen mat, vin og gjester som gjør Dekka Bord til noe helt spesielt i Oslos restaurantverden.

Les også: Her får du førsteklasses pizza på italiensk vis

Lokalet med den lille baren med dypgrønne fliser midt imot når du kommer inn, er omkranset av en seks-sju små bord som kan settes sammen til litt større lag. Men uansett er det kanskje plass til i overkant av tjue personer. Det er intimt over rødrutete duker, med ulike tallerkener og annet tilbehør dekket på etter innfallsmetoden. Det er virkelig hjemmekoselig i ordets rette forstand, samtidig som stedet gir en følelse av kontinental bistro som kommer til liv i de små detaljene, i oppdekningen, puter i alle varianter og umake stoler. Og selvsagt gjennom vintilbudet og maten som serveres.

Menyen endres gjerne fra uke til uke, alltid med en kjøttrett, en fiskerett og en vegetar, og ut fra det igjen en treretters meny for den som ønsker det til svært sympatiske 420 kroner. Fast på forrettkartet på ukemenyen er Charcuterie med et utvalg coppaskinke, fenikkelsalami, en grov pepperpaté fra Torshovs stolthet Strøm Larsen og andre kjøttbaserte og syltede godbiter. En «Seacuterie» byr på tilsvarende sammensatte tallerken fra havet, med røkt makrell, sild og annet for den som vil styre unna kjøttet. Nå på denne siden av sommeren har de selvfølgelig også en varmende suppe basert på gresskar, mais og smørbønner, og mer eller mindre fast ligger en salat med grillet chèvre og bakte beter og gresskar som et fjerde valg.

###

Dekka bord på Dekka Bord.

Hovedrettene bærer samme preg av hjemmelun varme og overskudd. Ved et tidligere besøk var det ovnsbakt og parmesangratinert gnocchi med østerssopp og kremet gorgonzolasaus som smakte blå høst og ble snakket om i mange dager etterpå. Nå er den borte, men på menyen står fortsatt mat tilpasset gradestokken ute, som gratinert klippfiskbrandade med bakte plommetomater.

Les også: «Dette gjør man mye bedre sjøl»

Dekka Bord har et utrolig håndlag med kjøttretter, gjerne langtidsstekte eller grytebaserte kombinasjoner som får det beste ut av både smak og konsistens. Byløvene fikk et langtidsbakt kyllinglår med Provence-vri som kjempet om smakene med artisjokker og salte oliven over en sitrusmos.

Nå varsler menyen en kremet elggryte med sopp, bacon og gorgonzola. Mer høst blir det knapt. Som en god bistro har også denne hjørnesteinsrestauranten foruten dessert en ostetallerken som både er sjenerøs og med en hjemmelaget fikenmarmelade som virkelig løfter måltidet. Alt i alt, det eneste man trenger å ta med selv er den samme hjerteligheten som stedet møter deg med.