Byløvene
Knallkjøp fra Savoie
Utrolig at en såpass rimelig vin kan ha så flotte egenskaper sammen med mat.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Denne uka har jeg funnet fram en utrolig god hvitvin fra det ukjente vinområdet Savoie i de franske Alpene. Den tilbyr utrolig god kvalitet til en beskjeden penge.
Løyrom med rødløk, crème fraîche og råstekte poteter passer godt til tørre, syrlige hvitviner og musserende viner. Løyrom har delikat sjøsmak som trenger litt fedme i form av crème fraîche.
De råstekte potetene er med på å gi retten et rustikt preg som passer godt. De åpenbare vinvalgene til en slik rett er Blanc de Blancs Champagne eller en hvit Burgunder med diskré eikebruk. Og det kan du godt velge.
Jeg har valgt å bevege meg litt bort fra allfarveien denne uka, og har funnet fram en vin fra et av Frankrikes minst kjente vindistrikter Savoie. Savoie ligger øst for Lyon i de franske alpene. Her dyrkes flere druetyper med flott karakter, som det ikke er vanlig å finne andre steder i Frankrike.
Et av underområdene her heter Chignin, hvor det lages karakterfulle hvitviner av den lokale druen Jacquére. Det alpine, kontinentale klimaet er ypperlig for syrlige, middels fyldige hvitviner. Ukens anbefaling, Chignin Vieilles Vignes 2013 (varenummer 4405401, kr 139,90, bestillingsutvalg), kommer herfra, og er laget av den lille økologiske produsenten Andre et Michel Quencard. Vinen har avdempet aroma av kjølig frukt, lav alkohol og høy sitrusaktig syre. Den er lett, men fokusert, med flott mineralitet i ettersmaken, hvilket passer løyromen utrolig godt. Vinen er med på å løfte fram den eksklusive, delikate smaken av løyromen, mens syren renser effektivt fett og protein i crème fraîchen, slik at munnen er klar for bit etter bit med den knallgode retten.
Jeg synes det er utrolig at en såpass rimelig vin kan ha så flotte egenskaper sammen med mat, så min anbefaling er klar: prøv denne vinen fra Savoie og gi de velkjente vinene en pause.