Byhistorie

Turistsjefen med dekknavn Smørblomst

Alfhild Hovdan var en markant turistsjef i Oslo i 44 år. Hun var en ildsjel for Oslo og sto bak den årlige Oslodagen, Oslomarken og juletregaven til London, Rotterdam og Reykjavik. «Jeg selger ikke Oslo, jeg inviterer», sa hun selv.

Alfhild Hovdan ble ansatt som reisesekretær i Reisetrafikkforeningen for Oslo og Omegn i 1932. Stillingen, som hun hadde fått i konkurranse med 45 søkere, ble snart for liten for å få gjort det hun ville for å promotere Oslo til verden, så hun krevde en 100 prosent jobb. Tittelen turistsjef fant hun selv på.

Selv kalte hun seg «Oslos viserpike», siden hun sto til tjeneste for byen, mens andre kalte henne «Rivjernet» og «Bulldozeren». For Alfhild Hovdan var ikke redd for å si hva hun mente og få ting gjort.

Alfhild Hovdan cirka 1930 da hun som ung kvinne gikk til Roma og møtte paven personlig.

Hun var heller ikke redd for å skille seg ut med sin kortklipte herresveis, mørke dress og slips. Hun brøt med tidas strenge moral og var det nærmeste samfunnet så en åpen lesbisk kvinne i en tid der ingen snakket om kjærlighet mellom kvinner.

Store opptog og ball

De to lesbiske aktivistene Kim Friele og Marit Rensvold har fortalt Skeivt arkiv om sine inspirerende møter med Alfhild Hovdan som var så åpen og uredd. Marit Rensvold fortalte om møtet med Hovdan da hun søkte jobb i resepsjonen på Viking hotell og turistsjefen var vertinne for deltakerne i konkurransen for å bli Oslopike: «Hele Oslo visste at hun var mann» og at hun hadde en kjæreste som var ekspeditrise som jobbet på damekonfeksjonsforretningen Molstad.

Allerede i 1933 tok Alfhild Hovdan gjennom Reisetrafikkforeningen initiativ til Oslodagen som ble arrangert den andre lørdagen i juni. Den populære festdagen hadde store opptog, brusteinsball på Grønlands torg og Youngstorget og festligheter på Rådhusplassen, Frognerparken og St. Hanshaugen. Årets Osloprinsesse eller Oslopike ble kåret. Målet var å gjøre Oslo synlig langt utenfor landets grenser.

I 1933 kom den første utgaven av «Osloguiden». Sammen med Bymuseet arrangerte Reisetrafikkforeningen Oslomarken på Youngstorget i februar med karuseller og salgsboder som satte et muntert preg på byen vinterstid.

Alfhild Hovdan fra Reisetrafikkforeningen organiserte Oslomarken med karuseller og salgsboder vinterstid i flere år. Her cirka 1965 sammen med styreformannen og Harald Hals II, direktør for Bymuseet.

Ble fengslet av nazistene

Da Norge ble okkupert, deltok Alfhild i den borgerlige motstandsgruppa 2A med base på Oslos vestkant. Under dekknavnet Smørblomst var hun engasjert i kurér- og fluktruter.

I 1941 ble hun fengslet av nazistene, og etter oppholdet på Møllergata 19, ble hun sendt til Grini. Med flytende tysk etter studier i Berlin, gikk hun i spissen for fangene ovenfor leirledelsen.

Da hun ble løslatt, flyktet hun til Stockholm, hvor hun hadde arbeidet tidligere. Hun var kritisk til Milorg og den norske regjeringens passivitet og fikk derfor sparken fra Sambandskontoret i 1943, til tross for stor støtte fra flere hold. Hun fortsatte i Patriotisk Forbund, som Den norske legasjonen i Stockholm, den norske stats utenriksstasjon, stemplet som kommunister. Hovdan hadde da også et nært forhold til den sovjetiske ambassadøren, Alexandra Kollontaj. Hovdan sendte henne nelliker, de spiste dyre middager, og svensk etterretning mente forholdet hadde «homoseksuell karakter». Da Alfhild Hovdan tok opp arbeidet som turistsjef i Oslo etter krigen, fortsatte overvåkingspolitiet å holde øye med henne.

Fikk Kongens fortjenstmedalje i gull

Alfhild Hovdan fortsatte å være en markant og synlig turistsjef, og hun var pådriveren bak juletreet til London, Rotterdam og Reykjavik som takk for krigsinnsatsen.

Turistsjef Alfhild Hovdan hugger juletre i Nordmarka cirka 1960. Hun sto bak ideen om det årlige juletreet i gave til London.

I 1954 åpnet hun ungdomsherberget Haraldsheim på Nordre Åsen med to hundre senger, og Reisetrafikkforeningen åpnet Innkvarteringssentral på Østbanestasjonen i samarbeid med Oslo Hotell- og Restaurantforening. Her skaffet de årlig 50.000 reisende tak over hodet.

Åpningen av gågata «Strøget» mellom Torggata og Storgata 21. mai 1970. Olav Thon (i midten) og turistsjef Alfhild Hovdan i en veteranbil fra Norsk Teknisk Museum.

I 1954 åpnet Reiseopplysningskontoret med undertittelen «All about Oslo». For innsatsen for å promotere Oslo fikk hun Kongens fortjenstmedalje i gull og Oslo bys høyeste utmerkelse St. Hallvardmedaljen. I 1976 gikk Alfhild Hovdan av med pensjon etter 44 år som turistsjef i Oslo.

Kilder

Mariam Idriss og Stian Tranung, Dekknavn Smørblomst & andre historier du ikke fikk høre på skolen, littMelk, 2020

Børre Aa. Lund, Reiseliv i Oslo gjennom 75 år: 1929-2004, Oslo Promotion, 2004

Oslo byarkiv, Finansrådmannen, Reisetrafikkforeningen 1934-1976

Reisetrafikkforeningen for Oslo og omegn gjennom 25 år: 1929-1954, Foreningen, 1954

Skeivt arkiv, Skeivopedia/alfhild-hovdan og podcasten «Alle visste Alfhild Hovdan var mann», 2020

Tore Pryser, Kvinner i hemmelige tjenester: etterretning i Norden under den annen verdenskrig, Cappelen Damm, 2008

Tore Pryser, Okkupasjonshistoriske sideblikk: en artikkelsamling, Høgskolen i Lillehammer, 2000

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen