Nyheter

Bygde Lambda – «glemte» Tøyen

Nytt Munchmuseum i Bjørvika skulle gi kjempeløft på Tøyen. Seks år seinere står Lambda snart ferdig, mens halvparten av Tøyenløftene står parkert.

Det nye Munchmuseet Lambda i Bjørvika står nesten ferdig. Den siste uka har en av de store debattene i Norge handlet om hvorvidt Oslos nye signalbygg ser ut slik planen var, eller om det har blitt vesentlig styggere.

Bakteppet til milliardbygget strekker seg mange år tilbake i tid. Det fantes egentlig ikke noe flertall for å bygge Lambda, men i 2013 inngikk SV en avtale med byrådspartiene om å si ja til Lambda under forutsetning at man skulle gjennomføre en 12-punkts liste med utbedringer av Tøyen.

Saken fortsetter under bildet. 

Nytt museum: Lambda står snart innflyttingsklart. Den siste uka har diskusjonen handlet om utseendet på bygget. FOTO: NTB SCANPIX

Det nye Munchmuseet er snart innflytningsklart. Foto: NTB Scanpix

Les også: Overrasket over Lambdakritikk – tar Munchmuseet i forsvar (+)

Brutte løfter

I dag, seks år seinere, er flere av punktene oppfylt og Lambda er snart innflyttingsklart.

Samtidig er det flere brutte løfter på Tøyen:

* Det skulle bygges nytt vitensenter på Tøyen. Dette har aldri skjedd, men det vil etter hvert komme et klimahus.

* Teknisk museum skulle flyttes til det nye vitensenteret, men det sa staten og museet selv nei til.

* Nytt badeland skulle stå ferdig i 2017/2018, men rivingen av det gamle Tøyenbadet starter ikke før i 2020.

* Finnmarksgata, som går tvers igjennom Tøyenparken skulle legges lokk over, slik at det ble én stor sammenhengende park. Det har ikke skjedd, men Finnmarksgata er stengt for personbiltrafikk om sommeren.

* Det skulle bygges ny friluftsscene i Tøyenparken. Dette har ikke skjedd.

* I avtalen var det vage formuleringer om å vurdere å flytte vekk rus- og psykiatritilbud på Tøyen til andre deler av byen. Her har det heller ikke skjedd stort.

* Det ble lansert storstilte planer om å selge unna sosialleiligheter på Tøyen, men dette ble endret blant annet etter stort påtrykk fra lokalbefolkningen.

Les også: Denne barnehagen må spyles for piss og sneiper hver dag

AKS og kulturskole

– Av de 12 punktene i den opprinnelige avtalen, er det først og fremst områdesatsingen som har vært diskutert de siste fem årene. Vi har glemt at det var mange andre punkter også. Det handler om milliardinvesteringer, som for eksempel nytt badeland, sier styremedlem i Tøyeninitiativet, Helge Renå.

De er en beboerforening som arbeider for å bedre bo- og oppvekstvilkårene på Tøyen, blant annet gjennom sosiale og politiske arrangementer. Renå mener den opprinnelige Tøyenavtalen bærer preg av flere vage og urealistiske løfter som kom som et resultat av en politisk hestehandel, ikke gjennom faktiske lokalpolitiske prosesser med befolkningen på Tøyen.

– Det er kjempebra med en kompensasjon for at de tok Munchmuseet, men innholdet i avtalen kom som et resultat av en lukket politisk forhandling. Den lokaldemokratiske forankringen og legitimiteten til avtalen kan det stilles spørsmål ved, sier Renå.

Saken fortsetter under bildet. 

Forsvinner: Dagens Munchmuseum på Tøyen skal flyttes til Bjørvika. Tøyenavtalen lå til grunn for flyttingen.

Dagens Munchmuseum på Tøyen skal flyttes til Bjørvika. Tøyenavtalen lå til grunn for flyttingen. Foto: Mimsy Møller 

Samtidig påpeker han at det skjedde mye positivt som følge av Tøyenavtalen også. Det har blitt investert hundrevis av millioner på Tøyen siden avtalen ble inngått.

– Satsingen på AKS og kulturskolen er kjempebra. På Tøyen skole har man gått fra 30 prosent til full dekning på AKS, og elevtallet har økt voldsomt. Biblioteket er kjempepopulært, og oppgraderingen av Tøyen torg har fungert. Det som er verdt å stille spørsmål ved er forholdet mellom fysiske tiltak kontra sosiale tiltak. En bekymring jeg har hatt lenge er om Tøyenløftet i stedet for å løfte de som bor der har løftet dem vekk, sier han.

Les også: Bli med inn i det nye Munchmuseet (+)

Gode ting på Tøyen

Byrådsleder Raymond Johansen er opptatt av å påpeke alt det gode som har skjedd på Tøyen de siste årene.

– Politikkens kraft viser seg på Tøyen. På få år har vi åpnet et eget barne- og ungdomsbibliotek, vi har ansatt flere lærere og gitt gratis aktivitetsskole på Tøyen skole og Vahl skole og Oslo musikk- og kulturskole har mange tilbud etter skoletid. Vi har etablert utlånssentral for sports- og aktivitetsutstyr og støttet etableringa av flere sportsklubber på Tøyen og et nytt aktivitetshus. Vi skal bygge nytt tøyenbad med flerbrukshall, og Universitetet i Oslo skal bygge et klimahus med vitensenteraktiviteter for barn og unge, sier Johansen.

Saken fortsetter under bildet. 

Byrådsleder: Raymond Johansen (AP).

Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Mimsy Møller 

Han presiserer at Tøyenavtalen var en avtale mellom det forrige byrådet og SV, og at samlet sett gjennomfører dagens byråd mange flere tiltak enn det som opprinnelig lå i Tøyenavtalen.

– Jeg tror alle kan være enige om at det har skjedd masse på Tøyen de siste åra. Men vi er langt fra ferdig. Byrådet har fått fram klasseforskjellene høyresida fortrengte og vi har satt inn mange nye og radikale tiltak. Jeg er ordentlig bekymret for barna som vokser opp i fattigdom. Det er de dette må handle om, sier Johansen.

Dette er Tøyenavtalen: 

* I 2013 ingikk byrådspartiene Høyre, Venstre og KrF en avtale med SV om et løft på Tøyen.

* I bytte skulle SV stemme for Lambda som nytt Munchmuseum i Bjørvika.

* Listen inneholdt 12 punkter, blant annet en satsing på aktivitetsskole og kulturskole. Det skulle brukes 25 millioner i året fra kommunens side, og tilsvarende fra statens side.

* I tillegg skulle det bygges et nytt vitensenter på Tøyen, og innbyggerne skulle få et splitter nytt badeland innen 2017/2018.

* Det ble også satt igang en storstilt opprustning av Tøyen torg.

* Man skulle også gjøre grep for å få ned antallet sosialboliger på Tøyen, og kartlegge om rus- og psykiatriinstitusjoner burde flyttes fra bydelen.

Mer fra Dagsavisen