Innenriks

Astrid Søgnen kan bli omplassert og heve millionlønn

Oslos mektige skoledirektør vil ikke ha en annen stilling i Oslo kommune. Resultatet kan bli at Astrid Søgnen omplasseres med millionlønn de neste tre årene.

Den kommende uka kan bli avgjørende for hvem som skal sitte med det øverste ansvaret og makten til å styre Osloskolens 15.000 skoleansatte og 90.000 elever både administrativt og politisk.

Slik Dagsavisen skrev 13. september, var det i et møte med sin nærmeste sjef, kommunaldirektør Bente T. Fagerli torsdag 6. september, at Astrid Søgnen fikk vite at hun ikke lenger er ønsket i stillingen som øverste sjef for Osloskolen når hun i morgen fyller 67 år.

Årsaken skal være samarbeidsproblemer og vanskelig styringsdialog med politisk ledelse over tid.

At ønsket om Søgnens fratredelse også ble formidlet personlig til direktøren av byrådsleder Raymond Johansen (Ap) neste dag, forhindret ikke Søgnen fra å ta opp kampen for å beholde jobben etter 18 år i stillingen som direktør for Utdanningsetaten i Oslo.

Les også: Slik ga sjefene Astrid Søgnen beskjed om å gå

Fastlåst

Under en orientering i Oslo bystyre 26. september bekreftet byrådslederen at byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), hadde initiert en dialog med Søgnen om overgang til en annen stilling i kommunen. Søgnen på sin side, formidlet i et brev datert 20. september fra advokat Jan Fougner, at hun ikke ønsker samtaler om en slik løsning.

I løpet av de to månedene som er gått siden Søgnen ble bedt om å gi seg, tyder lite på konstruktiv framdrift i dialogen mellom henne og arbeidsgiver med tanke på å komme fram til en avtale. Dagen før Søgnens 67-årsdag fremstår situasjonen som fastlåst.

På spørsmål om hva som er status i saken svarer kommunaldirektør Bente T. Fagerli:

– Vi er fortsatt i en situasjon der vi ønsker dialog om en frivillig ordning knyttet til Søgnens videre arbeidsforhold.

I en e-post til Dagsavisen holder Søgnen fast ved at hun ikke vil kommentere sin videre rolle.

I bystyremøtet i slutten av september sa Raymond Johansen dette om Søgnens videre skjebne:

– Det er ønskelig med dialog, men dersom dette ikke lar seg gjøre må kommunen vurdere hvilke alternativer man har.

Les også: Slik beskrives samarbeidsforholdene fra innsiden 

Kan bli omplassert

Per Steinar Aasebø er seksjonssjef for personalledelse i byrådsavdeling for finans, med øverste personalansvar i Oslo kommune.

Han bekrefter at den alminnelige pensjonsalderen i Oslo kommune er 70 år. I praksis kan det bety at Søgnen kan kreve arbeidsforholdet videreført i ytterligere tre år med en samlet lønnsutbetaling på over 4,5 millioner kroner – selv om hun mister både direktørtittelen og topplederansvaret for utdanningsetaten.

Aasebø ønsker ikke å uttale seg om Søgnens arbeidsforhold, men sier dette om arbeidsgivers mulighet til å fjerne en arbeidstaker fra sin stilling:

– På generelt grunnlag kan det sies at fratreden fra stilling etter beslutning fra arbeidsgiver kan skje ved oppsigelse, eventuelt avskjed, forutsatt at arbeidsmiljølovens vilkår er oppfylt.

– Innenfor rammen av arbeidsgivers styringsrett og/eller gjeldende arbeidsavtale, kan arbeidsgiver ha adgang til å beslutte omplassering av en arbeidstaker.

Ingen i kommunens ledelse vil svare på om det er aktuelt å omplassere Søgnen.

Les også: Nå er Raymond forbanna

Nært forestående

Sent på kvelden samme dag som Raymond Johansen fasthold byrådets ønske om at Søgnen skulle gi seg, sendte flere av hennes mest betrodde medarbeidere inn et anonymt varsel mot byråd Thorkildsen.

Anklagene var alvorlige. Skolebyrådens oppførsel var «skremmende», «nedverdigende» og «ydmykende» i møte med etatens ansatte, som mente deres trivsel og helse sto på spill. I varselet ble Thorkildsen også anklaget for å ha brutt taushetsplikten, for bevisst å ha omgått regler for journalføring og for å ha handlet i strid med kommunes anskaffelsesregler.

Én uke senere, den 14. september, kom det inn nok et varsel mot byråden. Denne gangen for uttalelser hun ga til flere medier om vanskelige samarbeidsforhold med utdanningsetaten. Ifølge varslerne var dette ulovlig gjengjeldelse.

Det siste varselet ble mottatt av sekretariatet for sentralt varslingsråd den 25. september, ifølge Raymond Johansen.

Denne gangen rammet varselet også ham selv da det omhandlet påstander om brudd på taushetsplikten ved at informasjon fra møter med Astrid Søgnen skulle ha blitt lekket til pressen.

Byrådslederen har som Thorkildsens eneste overordnede, gitt seg selv ansvar for å konkludere i varslingssakene. Til bystyret uttalte han 26. september at nærmere undersøkelser ville skje «grundig, men også raskt og effektivt.» Etter det Dagsavisen erfarer skal kommuneadvokaten og internrevisjonen nå være i ferd med å legge siste hånd på sine vurderinger av påstandene i varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen. Deretter er det opp til byrådsleder Raymond Johansen å avgjøre om han fortsatt har tillit til sin byråd.

Mer fra Dagsavisen