Årets første hjemmeseier for Oppsal

(Oppsal - Alta 1-0). Dette var en nøkkelkamp i bunnstriden i 2. divisjon. Og Oppsal fikk sin første hjemmeseier da de trengte den som mest.

Bilde 1 av 3

Av Haakon Thon

TRASOP KUNSTGRESS: Det ble en tett og jevn kamp mellom tabellnaboene Oppsal og Alta før Ryan Doghman(18) dukket opp og sikret sesongens første hjemmeseier for Oppsal.

Alta og Oppsal lå på henholdsvis niende og tiendeplass med ni poeng hver før søndagens oppgjør. Det satte en glimrende ramme der uavgjort i utgangspunktet ikke var godt nok for noen av lagene. Vinneren ville imidlertid henge seg på i kampen om den viktige syvendeplassen som vil sikre spill også i neste års andredivisjon, mens taperen ville bli hektet litt av.

- Vi har vært så nære i tre kamper på hjemmebane uten å få seieren. Dette var i tillegg en utrolig viktig kamp. Det var i ferd med å dannes en liten luke opp til topp syv, men nå henger vi oss på der vi også, sa en lettet og strålende fornøyd Oppsal-trener, Gisle Olsen, til Dagsavisen etter kampen.

Men det var Alta som skapte de beste sjansene tidlig i kampen. Anført av kombinasjonen Magnus Killingberg Nikolaisen og den tidligere Glimt- og Tromsø-spilleren Vegard Braaten skapte Alta flere farligheter de første ti minuttene. Den største kom som et resultat av en merkelig igangsetting fra Oppsals målvakt, Mathias Eriksen Ranmark, som kastet ballen i ryggen på Vegard Braaten som spilte opp Nikolaisen i god posisjon, men avsluttet svakt utenfor.
Etter de første ti minuttene meldte også Oppsal og spesielt Kristian Bjørseth seg på offensivt. Han skapte en sjanse helt på egenhånd etter 12 minutter da han fosset nedover venstrekanten og la ballen forbi Alta-backen med hodet og skar inn. Avslutningen var også god, men vinkelen var for skrå til at Altas Kjetil Thomassen kunne tillate et baklengsmål. Syv minutter senere var han frempå igjen. Denne gangen etter et innlegg fra Mats Winsnes som også hadde en god førsteomgang på motsatt ving. Han dro seg flott forbi på høyrekanten før han vridde kula over til Bjørseth på motsatt side, men selv med god tid, valgte han å gå for et skikkelig kremmerhus. Dessverre stod ikke plasseringen i stil med kraften på skuddet og ballen tok en grein i skogen som omkranser kunstgresset på Trasop. Utenom dette ble førsteomgangen tett og jevnspilt uten flere større målsjanser.

God start på andreomgangen
Oppsal startet andreomgangen friskt og fikk en god sjanse etter 51 minutter, da høyreback Mats Ulvund Paulsberg slo et hardt innlegg mot keeper som glapp ballen, men Mats Winsnes maktet ikke i sette returen i mål for Oppsal. Seks minutter senere skulle det derimot bli nettsus for hjemmelaget da Emil Sildnes slo et godt frispark som Thomassen fikk slått til side. Ballen landet hos Ryan Dogham som sendte den inn mot Mats Lien Vågan foran mål som enkelt satte kula i nettet . Dessverre for han og Oppsal ble målet avvinket for offside.

Kjølig unggutt
Offside var det ikke fem minutter senere da Ryan Doghman endelig skulle få sende Oppsal i ledelsen. Og den kom etter at Altas midstopper, Øyvind Veseth Olsen, klønet det skikkelig til for seg selv. Ryan Doghman hadde jobbet knallhard hele kampen, og i denne situasjonen skulle han endelig få betaling for innsatsen. For Doghmans press førte til at Olsen mistet balansen og falt. Alene med Alta-keeperen var unggutten så kjølig at det et lite sekund dampet fra høyrefoten i sommervarmen på Oppsal da han lobbet ballen over keeper og i mål.

- Jeg hadde lagt merke til at han virket litt "småshaky" med ballen hele kampen, så når han begynte å føre ballen feilvendt bestemte meg for å gå i kroppen på han. Det gjorde at han mistet balansen. Alene valgte jeg å lobbe. Det var befriende å se den gå inn, strålte Ryan Doghman etter kampen.

Unggutten har ikke vært trener Gisle Olsens førstevalg på spissplass, men han har vært mye benyttet som innbytter og Olsen berømmer sin unge spiss etter at han sikret laget alle tre poengene.

- Han har hatt en del bra innhopp og i dag er han fantastisk når han får sjansen. Det er utrolig moro at det er han som får avgjøre i tillegg.

Nære tomålsscorer
Med tanke på viktigheten av kampen virket det naturlig å gjøre defensive grep. Gisle Olsen valgte i stedet å sette innpå offensive spillere for å trygge ledelsen. Adrian Fritzøe Østman og Chimaobi Ifejilika kom inn, og det skulle vise seg og være to gode trekk. Han fikk nemlig godt betalt med friske ben offensivt. De to la ned mange meter på kort tid og hjalp til med å stresse Alta i oppspillsfasen noe som førte til at finnmarkingene verken klarte å skape store målsjanser eller et vedvarende press på Oppsal. I tillegg fikk de en gyllen mulighet selv som resultat av den harde jobbinga fem minutter før full tid da Alta spilte bort ballen på egen banehalvdel. Det sendte Oppsal alene igjennom to mot én. Nevnte Fritzøe Østman trillet ballen forbi den siste forsvareren og til Doghman som alene satte ballen i tverrliggeren. Den andre innbytteren, "Chima", dukket opp på returen, men headingen hans gikk svakt til side for mål.
Alta maktet likevel å skape et par gode muligheter helt på slutten. Men det var stadig oppofrende forsvarsspill fra Oppsal som hindret utligning. I tillegg til en meget svak avslutning fra Altas spiss El Hadji Sega Ngom helt å tampen da han headet ballen over fra kloss hold. Men Oppsal holdt unna og kunne til slutt juble for tre meget viktige poeng etter tapet for Senja forrige runde.

- Det er så utrolig deilig! Jeg føler vi revansjerer oss etter tapet mot Senja. Den kampen ble litt ødelagt etter at vi fikk et rødt kort (Mikkel Klein Gulbrandsen) og må jage 2-2 med ti mann, sa en glødende Gisle Olsen etter kampen.

Flere ute
Og det var flere ute til denne kampen. Foruten Klein Gulbrandsen var også lagets spiss, Shåresh Ahmadi, ute med trøbbel i lysken, Wilhelm Osman Adra sliter med en vond rygg og i tillegg måtte Klein Gulbrandsens vikar i midtforsvaret, Erik Hulleberg, ut med skade etter 23 minutter av dagens kamp.

- Han fikk en stempling av en av Alta-spillerne. Han prøvde litt, men det var nok bare fordi han hadde lyst. Jeg tror det var lurt at han ikke spilte videre. Vi har jo noen ute nå, men jeg føler troppen vår er veldig jevn. Vi har mange spillere som er på et ganske likt nivå og jeg føler troppen vår er bred og sterk, sier Olsen.

Neste kamp for Oppsal er borte mot Grorud som har meldt seg på helt i toppen av ligaen, og som spilte 1-1 borte mot Senjasøndag. Gisle Olsen og Ryan Doghman tror Oppsal kan ta tre nye poeng når de reiser en liten t-banetur nordover neste uke.

- Grorud har vært dårlige på hjemmebane i år. Det er en viktig kamp tabellmessig og jeg tror vi skal gi dem god kamp. Vi har som målsetting å ha 18 poeng til sommerferien. Det vil si seks poeng på de neste fire kampene. Vi har tøff motstand fremover, men denne seieren gir oss prosentvis større sjanse til å lykkes , forklarer Olsen.

Kampens matchvinner, Ryan Doghman, er enig med sin trener i at Grorud er et lag som er tøft å slå, men som de likevel fint kan klare.

- Grorud har etablert seg i toppen, men alle kan slå alle i denne avdelinga og vi spiller jo for å vinne hver gang, sier han.