95 år gamle Iver Anton Buvik er ikke fornøyd med eldreomsorgen i Oslo. Spesielt ikke maten på dagsenteret hvor han går. Bydelsdirektøren i Gamle Oslo mener brukerne på dagsenteret er fornøyd med maten. FOTO: ARNE OVE BERGO

95-årings dom over Oslos eldreomsorg

Iver Anton Buvik (95) mener Høyre-byrådet skal passe seg for å være for selvgod når det gjelder eldreomsorgen i Oslo.

Buvik har med interesse fulgt debatten om eldreomsorg som har rast i avisene gjennom valgkampen. 95-åringen som jobbet i 44 år på kemnerkontor, mener det ikke er godt å bli gammel i Oslo.

Han er spesielt kritisk til maten som serveres ved dagsenteret han benytter, Valle dagsenter. Han mener maten er så dårlig at den kan påvirke ernæringen til de eldre. 

– Etter at dagsenteret fikk ny matleverandør har maten blitt skikkelig ille. Grisen ville ikke spist det en gang. Maten er rett og slett motbydelig, sier Buvik. 
Han hevder maten er ensidig, og at kjøttet ofte er seigt. 

LES OGSÅ: Reidar Sollie (82): - Alt går på tid

– Sparer på maten

Buvik har klaget på maten i flere omganger. Han har blant annet skrevet brev til eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF).

– To dager senere kom hun på besøk sammen med bydelsdirektøren. Da ble det vei i vellinga. Men så har maten blitt dårligere igjen, mener Buvik. 

Buvik har notert i dagboka hva de får på dagsenteret. I det siste har det vært laks, kyllingfilet med crème fraîche og basilikum, kjøttkaker, fiskegrateng og fiskeboller.

– Vanligvis liker jeg fiskeboller, men disse var aldeles forferdelige. Det er tydelig at de sparer på maten, mener Buvik.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Opptatt av mat

Bydelsdirektør i Gamle Oslo, Lasse Østmark, sier de tvert imot har veldig høyt fokus på mat og ernæring i bydelen.

– Vi er ikke kjent med at det nå er misnøye med maten ved Valle dagsenter, sier Østmark. 

– Tør ikke si ifra

Buvik på sin side hevder at det er flere eldre som ikke fornøyd med maten, men som ikke orker eller tør å si ifra.

– Jeg er den eneste der som tør å si ifra. Jeg synes ikke det er greit at vi eldre skal bli behandlet som annenrangs borgere, sier 95-åringen. 

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Eldreombud: Viktig å si ifra

Eldreombudet i Oslo Anne-Lise Kristensen mener det er viktig å ta klager fra den eldre garde på alvor.
 

– Mange klager nemlig ikke, og vi mener det er viktig å si ifra hvis man ikke er fornøyd. Derfor er det viktig å ta de som gjør det på alvor, sier Kristensen. Hun understreker at hun ikke kjenner til den konkrete saken Dagsavisen omtaler, men uttaler seg på helt generelt grunnlag. 

– Men jeg tenker at hvis en først skal ha et tilbud som matservering på dagsenter er det viktig at maten er appetittvekkende, bidrar til god ernæring og får folk til å ville komme dit for å ha det hyggelig og være en del av et sosialt fellesskap.