Nyheter

Full forvirring om skolestart

Mamma Hilde Bagge reagerer sterkt på hastevedtak om skolebytter. – Vi føler oss trampet på.

Forelder til skolestarer på Disen skole, Hilde Bagge, er oppgitt over Utdanningsetaten. FOTO: HILDE UNOSEN

Seks familier til skolestartere har de siste ukene vært fortvilet over hastebeskjeden om at de likevel ikke fikk starte på nærskolen, men i stedet måtte begynne på Refstad skole i en annen bydel. En skolevei som ville innebære kryssing av Trondheimsveien i undergangen ved Aker sykehus.
Denne uka kom kontravedtaket fra Utdanningsetaten og skolen: De seks skolestarterne ved Fargerliveien og Muselunden får likevel gå på nærskolen på grunn av skolebyttesøknader til andre skoler. 
–   Det betyr at ingen elever henvises til Refstad skole. Disen skole sender ut vedtak om skoleplass i dag, het det i en pressemelding fra etaten onsdag.

Hadde møte med helsesøster

I et infoskriv datert 28. november Dagsavisen har fått tilgang til, fikk foreldrene beskjed fra rektor Kari Røst Linna ved Disen at det var for mange skolestartere, men at naboskolen Grefsen hadde plass. «Det blir sendt ut forhåndsvarsel før påske 2015 til dem som ikke får skoleplass på Disen skole», heter det i brevet.
Men en uke etter påske, 14. april, fikk seks skolestartere følgende beskjed i et infoskriv signert skolens rektor Linna:
«[ ...] Det viser seg at situasjonen har endret seg i hvor skolestartere har tilhørighet slik at vi må varsle om en henvisning til Refstad skole. Pr. dags dato har Disen fortsatt flere skolestartere enn skolen har kapasitet til, og det ser ut til at vi blir nødt til å henvise elever til Refstad skole. Bakgrunnen for at dere mottar dette forhåndsvarselet, skyldes at familiens bostedsadresse ligger i utkanten av vårt inntaksområde [ ...]».
– Jeg har forståelse for flytting av skolekretsene, men det er måten dette er blitt gjort på jeg reagerer sterkest på. Vi visste at det var fullt på Disen, men da vi ikke fikk brev før påske regnet vi med at alt var i orden. Sønnen vår hadde jo da allerede hatt møte med helsesøster ved skolen som spurte han om han gledet seg til å begynne nettopp der. Som forelder forsøker man jo å legge så godt til rette som mulig før skolestart. Det ergrer meg at de kan herje slik med folk, og at de ikke legger seg flate og beklager saksgangen, sier Hilde Bagge til Dagsavisen.  
Til Nordre Aker Budstikke sa rektor Anton Rygg ved Grefsen skole at det hele måtte bygge på en misforståelse: 
– Vi har aldri hatt ledige skoleplasser for neste år. I oversikten publisert i januar står Grefsen oppført med 118 elever – altså fem mer enn vi har kapasitet til, sa han til lokalavisen 27. april.

Les også: Protesterer mot å gjøre elever til pakkepost

Nærmiljø viktig

I vinter viste Dagsavisen til at over 30 skoler de siste to årene har fått endrede inntaksområder. Flere foreldre vi da var i kontakt med trakk fram at den stadige endringen fører til en rasering av lokalsamfunn og farlige skoleveier. 
– Nærmiljøet er viktig for barnas trivsel. Og det er viktig for foreldre å kjenne hverandre, sa FAU-leder Hege Brun-Hansen ved Marienlyst skole. 
Også Hilde Bagge fra Muselunden mener nærmiljøet er viktig når man velger bosted.
– Her har vi godt naboskap og i en travel hverdag så får vi logistikken til å gå opp fordi vi naboer hjelper hverandre. Og det er også viktig med den tryggheten et slikt nærmiljø og en nærskole gir, sier Bagge.

FAU-leder Camilla Rom ved Grefsen skole påpekte også i samme sak at de generelt er bekymret for skolekapasiteten i bydelen.

– Vi ser at Utdanningsetaten har bommet mye på sine elevprognoser siden 2008, sa FAU-leder Camilla Rom ved Grefsen skole.
Kjelsås og Grefsen skoler ble berørt av Utdanningsetatens siste endring som gjelder for skoleåret 2015/2016. Grefsen er den eneste skolen som har hatt kapasitet mens Kjelsås og Disen er fulle.
Hun uttrykte også oppgitthet over familier blir splittet fordi søsken må gå på forskjellige skoler når de nye grensene trer i kraft.

Les også: Ungdomsskolekutt

Utdanningstetaten: - Vi har gjort alt riktig

Utdanningsetaten forstår at dette er en vanskelig situasjon som skaper uforutsigbarhet for mange familier.

-  I en by i voldsom vekst, er dette i realiteten en situasjonen flere foreldre vil møte også i årene som kommer. Vårt mål vil alltid være å finne den best mulige løsningen for alle elever – i hele byen. Endringer i skolegrensene og henvisning av elever tett opptil skolestart er ikke ideelt, men dessverre nødvendig i noen tilfeller for at alle skal få en skoleplass, skriver etaten i en e-post til Dagsavisen

Utdanningsetaten peker på at Oslo er den storbyen i Europa som vokser raskest. Nye skoler bygges, eksisterende skoler utvides og skolegrenser må justeres jevnlig for å møte behovet. Osloskolen får hvert år ca. 900 flere elever i grunnskolen og mobiliteten blant innbyggerne er stor: Hver tredje seksåring i Oslo flytter innad i byen i løpet av det siste året før skolestart. Dette byr på utfordringer når skoleplass på nærskolen skal tildeles.

Utdanningsetaten understreker at de er opptatt av at de minste elevene skal ha så kort skolevei som mulig og viser til nærskoleprinsippet i Opplæringsloven. Videre opplyser de til Dagsavisen at de fortløpende vurderer rutinene for å øke forutsigbarheten for elever og foresatte knyttet til skolestart. Ifølge etaten er rutinene fulgt når det gjelder Disen skole.

Det ble sendt ut forhåndsvarsel til foresatte til 17 barn om mulig henvisning. Denne uken har skolen tatt en siste gjennomgang før vedtak om skoleplass. Skolebyttesøknader og flytting den siste tiden gjorde det da mulig å ta inn alle elevene som ønsket å gå på Disen skole, skriver etaten.

Les også: Oslo får 10.000 flere i året

Mer fra Dagsavisen