Innenriks

Færre krimsaker på vent

Oslo-politiet har nå en egen avdeling som 24 timer i døgnet tar imot og behandler alle nye saker. Politiet ser allerede en nedgang i tallet på straffesaker på vent.

– Før gikk slike saker rett til de ulike politistasjonene i Oslo, og da var det kapasiteten på den enkelte stasjonen som avgjorde hvordan saken ble prioritert, forklarer sjef for felles kriminalseksjon, politiinspektør Egil Jørgen Brekke.

24 timer i døgnet

Alle politidistrikt har en vakthavende jurist på jobb 24 timer i døgnet, som kan ta de juridiske avklaringene. Under en omorganisering i høst ble det opprettet et Oslo-jourkontor, der etterforskere og jurister tar større ansvar for sakene som kommer inn, spesielt i de tilfellene der også en mistenkt gjerningsmann er pågrepet. I løpet av en uke behandler nå Oslo-jour cirka 100 av de rundt 160 sakene som kommer inn. Resten sendes delvis ferdig etterforsket til andre seksjoner.

En likere behandling

Brekke mener det nye prosjektet sikrer at sakene får raskere saksbehandlingstid, og at de får en likere behandling.

– Vi kan allerede se på tallene for Oslo politidistrikt at vi har en forbedring på flere områder, spesielt i forhold til restansene. Det betyr at vi ser at mengden av uavgjorte straffesaker er blitt redusert i den perioden vi har fungert, sier Brekke.

Da Jour-kontoret startet opp 1. september i høst, hadde Oslo-politiet 5.630 saker som var ubehandlet, altså i restanse. 1. januar var tallet redusert til 4.663.

Jour-kontoret har egne etterforskere som kan ta avhør av personer som er involvert i de kriminelle handlingene. De kan også i en tidlig fase sikre spor og andre bevis.

– De alvorligste sakene, som voldtekt, drap og større narkotikasaker, blir sendt til de ulike stasjonene, og fulgt opp derfra. Men Oslo-jour kan fortsatt bistå også i de sakene, legger Brekke til.

Hurtigspor

Jour-kontoret kan også kontakte politilege og få en person framstilt for psykiatrisk vurdering.

– Dette har også i flere tilfeller ført til at personer er lagt inn, slike tilfeller har vi ofte erfaring med at vi ikke kommer noen vei med.

Justisdepartementet jobber med å få på plass et «hurtigspor» i domstolene for mennesker med svak tilknytning til Norge. Forslaget vil trolig bli sendt på høring til høsten.

– Vår omorganisering har ikke en direkte sammenheng med dette, men vårt konsept er tilpasset for å kunne utnytte de fordelene et eventuelt hurtigspor i domstolene kan gi. Da kan jour-kontoret ikke bare beramme en sak som skal opp i retten, men faktisk også gjennomføre hovedforhandlingene på kort tid, sier Brekke.

Utlendingseksjonen sitter også samlokalisert med Jour-kontoret, slik at de lettere kan få fram identiteten til en innbrakt person.

– Oslo har også hatt en økning i antall utvisninger og uttransporteringer som følge av Oslo-jour, forteller Brekke.

Mer fra Dagsavisen