Verden

Vil be om lang brexit-utsettelse og prøve igjen

Statsminister Theresa May vil trolig be EU om en langvarig utsettelse av brexit, men har ikke gitt opp å nok en gang prøve å få en avtale gjennom.

Regjeringen vil fortsatt prøve å få Mays utmeldingsavtale med EU gjennom i parlamentet, til tross for at Underhusets speaker, John Bercow, sjokkerte alle mandag ettermiddag med å fastslå at regjeringen ikke kan be parlamentet om å stemme over den samme eller nesten den samme avtalen nok en gang. Bercow viste til reglene for parlamentets prosedyrer, og sa at det måtte «betydelige» endringer til for at avtalen igjen kunne legges fram for avstemning.

Brexit-minister Stephen Barclay bekreftet tirsdag til BBC at regjeringen vil forsøke en tredje gang, trolig neste uke, etter at May har søkt EU om en utsettelse av brexit. Torsdag holder EU toppmøte der man skal ta stilling til om brexit-datoen, opprinnelig 29. mars, skal utsettes.

Saken fortsetter under bildet. 

EN GANG TIL: Brexit-minister Stephen Barclay sier regjeringen vil forsøke en gang til. FOTO: NTB SCANPIX

Brexit-minister Stephen Barclay. Foto: NTB scanpix

Lang utsettelse

Det er altså fortsatt mulig at avtalen kan komme tilbake til en avstemning neste uke, men kunngjøringen fra Underhusets speaker skaper en ny stor hindring for Theresa May. Ifølge brexit-ministeren vil May fortsette å prøve å overbevise nordirske DUP og harde konservative brexit-tilhengere om å støtte avtalen.

Det spekuleres i at regjeringen mest sannsynlig vil be EU om en forlengelse på ni måneder eller opp til et år før brexit-datoen skal slå inn, men at utsettelsen vil bli kortere dersom parlamentet gir sin støtte til en brexitavtale i løpet av nær framtid.

Saken fortsetter under bildet. 

SJOKKERTE: John Bercow, speaker i Underhuset.   FOTO: NTB SCANPIX

Speaker i Underhuset, John Bercow. Foto: NTB scanpix

Nå er spørsmålet hva som ligger i kravet om at det skal være «betydelige endringer» i avtalen for at regjeringen skal få komme tilbake til parlamentet og legge fram en avtale for avstemning. Reglene Bercow viser til er svært åpne for tolkning, og det er mulig regjeringen vil prøve å komme seg «rundt» avgjørelsen fra Bercow. Blant annet er det et spørsmål om det vil telle som en stor nok endring dersom EU-toppmøtet godtar en langvarig utsettelse, for eksempel på ni måneder, ut året.

EU har sagt klart at de ikke vil gjenåpne forhandlingene om utmeldingsavtalen – det vinduet er lukket, er budskapet.

Oppløses?

Det er ellers to tekniske måter å komme unna avgjørelsen fra Bercow: Det kan enten skje dersom parlamentet stemmer for å suspendere regelen som forhindrer at samme forslag kan stemmes over flere ganger – men dette krever selvsagt at flertallet stiller seg bak det. Det er også en mulighet at regjeringen kan oppløse parlamentet og deretter samle det igjen, siden regelen kun gjelder repetisjon av samme avstemning innenfor samme parlamentsperiode.

Les også: - Hvis Corbyn ikke snur på brexit vil Labour være ute av makten i et tiår

Glade

Reaksjonene har vært ulike på Bercows inngripen. Regjeringsmedlemmer som forsøkte å sikre støtte til Mays avtale var rasende – samtidig var politikere på vidt forskjellige sider glade for avgjørelsen: både brexit-tilhengere som vil ha en utgang uten en avtale og pro-EU-politikere som vil ha en ny folkeavstemning, var fornøyd.

Brexit-forkjemperne håper sannsynligheten for en langvarig utsettelse vil styrke deres sak.

Labour-leder Jeremy Corbyn, på sin side, benytter anledningen til å undersøke mulighetene for et flertall for en mykere brexit, og snakket i går med flere opposisjonsledere. Også muligheten for en folkeavstemning lever fortsatt.

Les også: Han har kastet brexit ut i uvisshet

Mer fra Dagsavisen