Verden

Han har kastet brexit-dramaet ut i uvisshet

Underhusets speaker kan ha endret hele dramaet med sin beslutning om at statsminister May må komme med noe vesentlig nytt dersom hun skal prøve en tredje gang.

Les også: Knuser Mays ønske

Speaker i Underhuset, John Bercow, tok de fleste på senga da han mandag ettermiddag erklærte at statsminister Theresa May ikke kan legge fram sin brexit-avtale for avstemning i Undehuset en tredje gang uten at den inneholder vesentlige endringer.

«Nå er landet i en konstitusjonell krise», lød enkelte av reaksjonene.

Statsministeren kontor sa de ikke var forberedt på dette, og derfor ikke hadde noen umiddelbar respons.

Men det er klart at Bercows beslutning setter Theresa May i en svært vanskelig situasjon – igjen. Mens enkelte jubler over Bercows beslutning, er andre svært provosert.

Foten ned

Nå er det usikkert hva som skjer, men Mays avtale beskrives som «død».

Det var ventet at statsministeren ville komme tilbake til parlamentet og gjøre et nytt forsøk, og Mays team har derfor de siste dagene vært i intense samtaler både med det nordirske støttepartiet DUP og de konservative brexit-tilhengerne, i håp om å kunne prøve en tredje gang å få flertall for utmeldingsavtalen med EU. Først var det ventet denne uka, deretter ble det klart at det neppe vil skje før neste uke, fordi statsministeren ikke ville bringe den opp til avstemning igjen uten å være sikker på å få flertall for den.

Men det var ikke ventet vesentlige endringer i selve avtalen – May har heller lett etter mulige garantier som kunne overbevise disse parlamentarikerne.

Nå har Bercow satt foten ned for dette.

– Man kan ha en ny avstemning om en endret avtale, slik man hadde forrige gang. Det regjeringen ikke kan gjøre er å fremme samme forslag, eller mer eller mindre samme forslag, som forrige uke, sa Bercow, og viste til reglene for parlamentets prosedyrer.

Ved andre runde hadde May sikret noen juridiske endringer som skilte versjonen fra den første utgaven av avtalen, som ble nedstemt i januar.

EU-toppmøte

Det er de siste dagene blitt lett etter løsninger i flere retninger idet brexit-krisen igjen er inne i en kritisk uke.

EU holder toppmøte torsdag og fredag denne uka, der de etter planen skal beslutte om de skal gi Storbritannia en utsettelse av brexit, slik parlamentet stemte for i forrige uke.

Nå er spørsmålet hva som må til for at avtalen kan stemmes over på nytt, og som oppfyller kravet til at ikke avtalen må være helt lik eller nesten helt lik som forrige gang det ble stemt over.

Trolig vil det kreve en reforhandling av avtalen. I alle tilfelle vil May trolig måtte gå for en langvarig utsettelse.

Samtidig som May har forsøkt å sanke støtte til sin avtale, har det blant annet vært jobbet med et annet forslag fra to Labour-politikere, som går ut på å godkjenne utmeldingsavtalen som ligger på bordet kun på betingelse av at den blir lagt fram for folket i en folkeavstemning og akseptert av et flertall der.

– Bare vårt kompromiss kan bryte brexit-knuten, hevder de to Labour-politikerne bak forslaget, Phil Wilson og Peter Kyle, i et innlegg i The Guardian tidligere mandag, som også Dagsavisen omtalte.

Labour-leder Jeremy Corbyn har signalisert at han er villig til å støtte forslaget deres.

Nå er det meste åpent, også dette. Ingen tillegg kan bli stemt over uten at en avtale legges fram.

Mer fra Dagsavisen