Verden

- Vi tok ikke hensyn til sivile

GAZA-KRIGEN: Flere israelere bestrider nå den ­offisielle linjen i landet om at hæren søker å unngå sivile skader blant palestinerne i Gaza. - Det viktigste målet var å unngå egne tap til enhver pris, sier stridsvognoperatør.

JAFFA (Dagsavisen): Krigshandlingene i Gaza ser ut til å være over for denne gangen. 1.875 palestinere har mistet livet, mens over 9.000 er skadd, ifølge palestinske helsemyndigheter. 429 palestinske barn er nå bekreftet drept i konflikten på Gazastripen, ifølge UNICEF. Flere hundre tusen barn har behov for krisehjelp på grunn av traumer.

På israelsk side er 67 mennesker blitt drept.

Nå begynner det enorme gjenoppbyggingsarbeidet. Store nabolag 
i­ Gaza er omgjort til ruiner. Titusener har ikke lenger noe hjem å gå til. Men nå begynner også det neste stadiet 
i konflikten - oppgjøret.

Oppgjør

Begge sider anklager hverandre for å ha begått omfattende krigsforbrytelser og truer med mulige rettssaker i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

Amir Marmor (38) er israeler, men også blant dem som ikke lenger vil se en annen vei. Han deltok ikke i denne siste krigen, men i krigen i 2009 var han stridsvognoperatør. Også da ble mange sivile palestinere drept, rundt 1.400 liv gikk tapt. 13 israelere mistet livet.

- Jeg satt i en stridsvogn i Beit Lahiya i nordlige Gaza. Vi var fire i stridsvognen, og vi kunne være der inne i en uke av gangen. Det er forferdelig trangt inne i en stridsvogn, forteller Marmor.

Unngå egne tap

Det var under kampene i Gaza i januar i 2009 at han observerte det han mener er endringer i den israelske måten å krige på.

- Jeg kan ikke si at offiserene bevisst forsøkte å drepe kvinner, barn og andre sivile. Men de drev en krigføring som ikke tok hensyn til sivile. Det viktigste målet var å unngå egne tap for enhver pris, sier han i et intervju med Dagsavisen.

- Stridsvogner er veldig nøyaktige våpen. Vi kan treffe et mål på lang avstand. Det er ikke det som er problemet. Saken er heller at når du bruker en granatbombe - og ikke for eksempel fotsoldater - til å fjerne en trussel, må du vite at ødeleggelsene vil bli store og at også ikke-involverte unektelig vil bli rammet, sier Marmor.

Han jobber nå på en doktorgradsavhandling om vitenskapens historie ved Det hebraiske universitetet i Jerusalem.

- Holdningen da jeg var i Gaza var at en skulle beskytte seg selv, også hvis dette gikk ut over sivile. Og når jeg ser hva som har skjedd i Gaza denne gangen, er det klart at den samme mentaliteten eksisterer ennå.

Samler vitnesbyrd

En israelsk menneskerettighetsorganisasjon kalt Breaking the Silence, har nå begynt å samle inn vitnesbyrd fra soldatene ved Gaza-fronten. Organisasjonen er overbevist om at landets væpnede styrker ikke tar tilstrekkelig hensyn til palestinske sivile, og rapporten organisasjonen vil legge fram vil kunne bli avgjørende i eventuelle rettssaker i Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Både israelske og palestinske advokater jobber nå på spreng for å forberede rettssaker etter anklager om krigsforbrytelser. På palestinsk side vil geriljagruppene i Gaza kunne bli anklaget på to hovedpunkter: For å ha kriget blant palestinske sivile i tettbebygde nabolag, altså for å ha brukt sivile som menneskelige skjold, og for bevisst å ha angrepet sivile mål i Israel, som byer og landsbyer, med sine raketter.

Avviser anklagene

Den israelske hæren avviser tvert anklagene fra stridsoperatører som Marmor og organisasjoner som Breaking the Silence. I stedet hevder hæren at de holdt mer tilbake enn for eksempel vestlige styrker i Irak, Afghanistan eller Libya.

«Ingen hær i historien» har tatt lignende skritt for å beskytte sivile, ifølge generalene selv, som viser til at hæren ringte opp sivile eller sendte tekstmeldinger for å advare om at hus skulle bombes. Tapstallene blir tilskrevet Hamas sin krigføring.

Israel er også overbevist om at vestlige land vil forsøke å forhindre at landets offiserer blir anklaget for krigsforbrytelser, ikke av hensyn til Israel, men fordi det vil kunne få alvorlige konsekvenser for de vestlige styrkene selv.

- Det er de palestinske terrorgruppene som er ansvarlige for de sivile tapene i Gaza. De har angrepet oss gjemt bak sivile. Slik har de bokstavelig talt drept sine egne, sier general Benny Ganz, sjefen for de israelske væpnede styrkene.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen