Politi på patrulje i Antwerpen i går. Belgia har flest Syria-farere av alle land i Europa, sett i forhold til innbyggertallet. Flere enn 300 personer fra Belgia har dratt til Syria senere tid.FOTO: DIRK WAEM/NTB SCANPIX

Venter flere arrestasjoner

Europa vil se flere aksjoner mot mistenkte terrorister i kjølvannet av Paris-angrepene, tror eksperter.

Både Tyskland, Frankrike og Belgia har foretatt arrestasjoner av mistenkte terrorister de siste par døgn.

Framskyndet

Angrepene i Frankrike kan ha satt fart på arbeidet i Belgia, mener flere eksperter.

– Paris kan ha framskyndet ting i den forstand at alle land i Europa er på alerten, sier en tidligere antiterrorsjef i Belgia, Andre Jacob, til kringkastingsselskapet RTBF. Det er imidlertid foreløpig ikke bekreftet noen forbindelse mellom de arresterte i Belgia og angrepene i Frankrike.

Beredt

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier man kan vente seg flere storstilte politiaksjoner mot mistenkte terrorister i Europa.

– Etter angrepet mot Charlie Hebdo er alle de europeiske sikkerhetstjenestene i høyeste beredskap. De er klare til hurtig å slå til mot ekstremister som vil kopiere det som skjedde i Paris, sier Ranstorp til den danske avisen Politiken.

Aksjon i Tyskland

Belgisk politi forhørte i går 13 mistenkte som ble arrestert under aksjonen torsdag, mens to andre personer er arrestert i Frankrike. De hadde planer om å drepe flere politifolk på gata og på politistasjoner, ifølge den belgiske påtalemyndigheten. Også i Tyskland har politiet arrestert to personer i en separat aksjon, men disse var mistenkt for å ha planlagt et stort angrep i Syria.

Til tross for at Belgia er lite og har relativt få innbyggere, er Belgia et av de mest utsatte landene i Europa i terrorsammenheng, påpeker eksperter.

Mange til Syria

I forhold til innbyggertallet har Belgia flere Syria-farere enn noe annet europeisk land. Ifølge belgiske myndigheter har flere enn 300 belgiske statsborgere dratt til Syria og Irak. Om lag 100 har returnert til Belgia fra Syria med kamperfaring, 40 personer er blitt drept og rundt 170 er fortsatt er fortsatt trolig i Syria og Irak.

Magnus Randstorp sier det er flere grunner til at Belgia er utsatt.

– Landet er et omdreiningspunkt. Det har mange muslimer, ligger sentralt plassert og sikkerhetsapparatet er ikke så stramt som i nabolandene. Også ligger blant annet EUs institusjoner i Brussel, sier Ranstorp til Politiken.

Rivalisering

Både Belgia, Storbritannia og Frankrike blir av eksperter utpekt som land som er spesielt utsatt, men også Tyskland og Nederland nevnes.

Den økte rivaliseringen mellom al-Qaida og Den islamske staten (IS) kan ha bidratt til et økt trusselnivå mot Europa, mener flere eksperter.

Al-Qaida har kommet i skyggen av IS internasjonalt det siste året. Rivaliseringen med IS kan gi insentiver for Al-Qaida til å gjenopprette statusen som verdens farligste terrororganisasjon, påpekte terrorforsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstiutt (FFI) nylig.