Den franske presidenten Francois Hollande (t.v.) og USAs president Barack Obama møttes i Det hvite hus i går kveld. FOTO: JEWEL SAMAD/AFP/NTB SCANPIX

Vekstkameratene

Barack Obama og Francois Hollande har funnet hverandre i kampen for økonomisk vekst.

Det var finanskrise og økonomisk vekst som sto på programmet da USAs president Barack Obama og Frankrikes nyvalgte president Francois Hollandes for første gang møttes i Det hvite hus i sent går kveld.

- President Hollande og jeg er enige om at dette er ekstremt viktig, ikke bare for folk i Europa, men for verdensøkonomien, sa Barack Obama etter møtet.

Det første Barack Obama gjorde da han tiltrådte som president, var å drive gjennom en kraftig økning i offentlig forbruk for å skape ny vekst etter finanskrisen. Nå har Obama fått en ny alliert i Hollande.

 

Funnet hverandre

Francois Hollande har ikke vært president i mange dager. Men han har allerede endret dagsorden med sine tydelige krav om mer vekt på økonomisk vekst, og mindre vekt på budsjettkutt og -disiplin.

- Hollande og Obama ser ting veldig likt når det gjelder behovet for en bedre balanse mellom fiskal konsolidering, innstramming og økonomisk vekst, sier Heather Conley, forsker ved Senter for strategiske og internasjonale studier i Washington DC, til Reuters.

Obama er blitt kalt «den siste keynesianer». På samme måte vil Hollande ansette flere lærere, bygge nye veier og annen infrastruktur og på andre måter bruke offentlige penger for å få fart på den franske og europeiske økonomien igjen.

 

Merkel isoleres

Denne balansen mellom forbruk og sparing blir også et hovedtema når lederne for G8-gruppen avslutter sitt to dager lange møte på president Obamas landsted Camp David i dag. Tyskland og Angela Merkel har stått hardt på at de europeiske landene er nødt til å få ned statsgjelda, og at budsjettdisiplin og reformer i arbeidsmarkedet er veien å gå for å skape ny vekst som er økonomisk bærekraftig.

Men Merkel blir stadig mer isolert. På Camp David vil hun ikke bare møte motstand fra Hollande og Obama, men også Storbritannias David Cameron. Han har denne uka rost Hollande for å love budsjettbalanse raskere enn britene har som mål å oppnå dette. Samtidig har han stilt seg bak Hollandes ønske om å stimulere til økt økonomisk vekst.

Ifølge flere medier står også Italias statsminister Mario Monti nå nærmere Hollandes posisjon enn Merkels. Ifølge Financial Times er det bekymring i den tyske regjeringen over at Monti vil åpne for nye låneopptak for å finansiere framtidige investeringer.

 

Ikke enten-eller

- Jeg forventer ikke at det blir en steril debatt mellom økonomisk ansvarlighet og stimulans, sier Michael Froman, president Obamas nærmeste rådgiver når det gjelder internasjonal økonomi, til Financial Times.

Verken Hollande, Obama, Monti eller Cameron snakker om å kaste økonomisk ansvarlighet på båten. Debatten handler først og fremst om å finne måter å unngå at den nødvendige gjeldshåndteringen fører til en langvarig økonomisk nedtur. Blant forslagene som diskuteres, er å styrke EIB, den europeiske investeringsbanken. Og bruke EUs budsjetter for å sikre EIB penger til nye prosjekter.

utenriks@dagsavisen.no