Verden

Utskjelt og omstridt

NY LEDER: Han har snakket varmt om kvinnelige partifeller med «sex appeal», og blitt skjelt ut av statsministeren i nasjonalforsamlingen. Nå skal Tony Abbott styre Australia i ny retning.

PROFILEN

Hvem: Tony Abbott

Hva: Blir ny statsminister i Australia

Australia går i disse dager gjennom en politisk endring lik den i Norge: etter flere års sosialdemokratisk styre har mer konservative krefter vunnet valget. Også i Australia var resultatet ventet. Seks år med Labor var nok for folket. Nå er det kontroversielle Tony Abbott som tar over med sin liberal-konservative koalisjon. Han har blant annet lovet å stanse båtene med asylsøkere på vei mot Australia - en av de mest debatterte sakene i australsk politikk de siste årene.

Feider

Men mannen som snart blir ny statsminister, har sørget for flere uheldige overskrifter for sin stil. Flere ganger har han blitt framstilt som kvinnediskriminerende. Ikke minst av Julia Gillard, som var statsminister fram til juni, da hennes partikollega Kevin Rudd tok over. Videoen av Gillard som skjelte ut Abbott fra talerstolen i den australske nasjonalforsamlingen gikk verden rundt i fjor:

«Hvis du lurer på hvordan kvinnehat ser ut her i landet, så ta en titt i speilet», sa en harmdirrende Gillard til Abbott, i en 15 minutter lang tirade der hun beskrev hvor mange ganger hun hadde blitt fornærmet av ham.

I valgkampen plumpet dessuten Abbott uti med en beskrivelse av et par kvinnelige partifeller som ikke gikk upåaktet hen: De hadde i Abbotts øyne «en dose sex appeal».

- Noen ganger tror vi at Abbott ikke har kommet seg ut av 1950-tallet, har en Labor-minister sagt.

Vil stanse båter

Men velgerne ønsket forandring, og Tony Abbott, som er leder av Det liberale partiet, har fanget opp mange velgere med sine løfter om en strengere asylpolitikk. Hans parti ønsker å stanse alle båter som kommer med asylsøkere til Australia og sende dem tilbake til Indonesia, som de fleste har som siste avmarsjsted etter en lang ferd.

Å fjerne CO2-skatten for bedrifter, som Labor innførte, har han også lovet, og han vil også kutte i bistandsbudsjettet.

Tony Abbott er en konservativ katolikk, som blant annet er imot abort, homofile ekteskap og stamcelleforskning. Han ble født i 1957, er utdannet i økonomi, jus, politikk og filosofi fra Sydney, og Oxford i England. Under tidligere statsminister John Howards regjering var Abbott arbeidsminister og helseminister.

Tony Abbott og opposisjonen ellers har de siste årene tjent på at det har vært interne stridigheter i Labor. I Labor har de to politikerne Kevin Rudd og Julia Gillard knivet om makten de siste årene, og dette toppet seg da Gillard ble kastet ut til fordel for Rudd tidligere i sommer. Det hjalp ikke på målingene for Labor, og nå er det igjen tid for et sentrum-høyre-styrt Australia. Neste uke ventes Tony Abbott å ta fatt på jobben som statsminister.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen