Verden

Tsipras går av som statsminister

Kun litt over et halvår etter valgseieren må den greske statsministeren, Alexis Tsipras, både gå av og avholde nyvalg i Hellas.

Bilde 1 av 2

Den greske statsministeren bekreftet i går at det blir avholdt nyvalg i Hellas, sannsynligvis i september, og at han selv går av som statsminister.

– Jeg ber om grekernes stemmer for å få styre videre og gjennomføre vårt program, sa Tsipras i en direktesendt tale på gresk TV i går kveld, ifølge NTB.

Den siste tida har det vært store konflikter internt i partiet Syriza, etter at Tsipras inngikk en ny låneavtale med EU og internasjonale kreditorer.

Da avtalen skulle godkjennes, stemte flere av Tsipras egne representanter mot forlaget, og statsministeren måtte gå til opposisjonspartiene for å skaffe seg flertall for den nye låneavtalen, ifølge NTB.

– Det politiske mandatet vi fikk ved valget 25. januar, er utløpt. Nå må grekerne bli hørt, sa Tsipras i talen.

Forrige uke godkjente eurosonens finansministre en utbetaling på 26 milliarder euro fra krisefondet ESM til Hellas. Til gjengjeld må Hellas akseptere en rekke reformkrav.

Opposisjonen prøver

Asimina Michailidou er europaforsker ved Universitetet i Oslo. Hun tror ikke dette slutten for Tsipras.

– Det er sannsynlig at han blir gjenvalgt, sier hun til Dagsavisen.

NTB skriver at i henhold til den greske grunnloven vil imidlertid opposisjonspartiene først i tur og orden bli spurt om å danne regjering, fordi det er under ett år siden valget. Dersom opposisjonen ikke ønsker eller klarer dette, vil presidenten utlyse nyvalg.

Torsdag kveld bekreftet imidlertid lederen for opposisjonspartiet Nytt Demokrati at de vil forsøke å danne regjering, melder NTB. Hvis de får til dette, blir det ikke nyvalg i Hellas.

Låneavtalen

Michailidou mener at konfliktene rundt den nye låneavtalen er grunnen til at han nå går av.

– Han kan ikke fortsette å lene seg på opposisjonen for å få gjennom forslag knyttet til låneavtalen, sier hun.

I tillegg til dette, har Tsipras også beveget seg langt unna den plattformen han ble valgt på i januar.

– Dagens situasjon plasserer regjeringen for langt unna det de sa før valget i januar, noe som betyr at Tsipras trenger et nytt mandat fra folket, sier hun.

Ifølge henne er det rett av Tsipras å utlyse nyvalg.

– Hellas trenger en sterk og stabil regjering, og forutsatt at valget gir et tydelig flertall eller en sterk koalisjon, tror jeg det er nødvendig med et valg nå.

– Bred støtte

Michailidou sier at selv om meningsmålingene antyder at det greske folket ikke ønsker seg et nyvalg, viser de også at Tsipras har en fordel sammenlignet med motkandidatene.

– Tsipras er den eneste av kandidatene som nå får bred støtte i folket. Han blir i Hellas oppfattet som ærlig, ikke korrupt og villig til å kjempe for landets beste, sier hun.

Hun kommer også med et lite spark til EU, på spørsmålet om hvordan et nyvalg vil påvirke forholdet mellom Hellas og resten av EU.

– Forholdet til EU bør ikke avhenge av om de liker en regjering eller ikke. Dagens regjering er villig til å implementere en del endringer som tidligere regjeringer simpelthen har unngått. Til gjengjeld spør de om rettferdighet og muligheter til å ta vare på de svakeste i samfunnet, sier hun.

Ønsker nyvalg velkommen

EU-kommisjonens president, Jean Paul Juncker sa i går kveld at han ønsket et nyvalg i Hellas velkommen.

– Et raskt nyvalg i Hellas kan bidra til å få bredere støtte for ESMs stabiliseringsprogram som statsminister Tsipras nettopp har undertegnet på vegne av Hellas, sier Juncker ifølge NTB.

Mer fra Dagsavisen