Verden

Trumps forsvarere avviser at han oppildnet til storming av Kongressen

Donald Trump utsatte alle medlemmene i Kongressen for livsfare da han sendte sine tilhengere som en «ladd kanon» mot dem, hevder demokratene i aktoratet.

De krasse påstandene fremmes i prosesskrivet fra de ni demokratene i Representantenes hus som fungerer som aktorat i riksrettssaken som starter mot ekspresidenten neste uke.

Trumps nye advokater oversendte kort tid senere forsvarets formelle svar på riksrettsanklagen, som bekrefter at partene har vidt forskjellige oppfatninger av det som skjedde 6. januar.

Dokumentene gir offentligheten et første innblikk i argumentene som ventes å bli ført når Trump tirsdag neste uke stilles for riksrett for andre gang.

«Alvorlig svik»

– I et alvorlig svik mot sin presidented oppildnet president Trump en voldelig mobb til å angripe USAs Capitol under fellesseansen, og dermed hindre godkjennelsen av Joe Biden som vinner av presidentvalget, sier aktoratet med kongressmedlem Jamie Raskin i spissen.

Det 77 sider lange prosesskrivet ble tirsdag sendt til Senatet, som er domstol i saken der Trump er tiltalt for å ha oppildnet til opprør. Her legger aktoratet for første gang fram de rettslige argumentene som de ventes å fremme under riksrettssaken.

Les også: Biden-administrasjonen har deportert hundrevis

Ytringsfrihet

Forsvarerne argumenterer i sitt 14 sider lange svar for at Senatet ikke kan stille Trump for riksrett ettersom han nå er en sivil borger. De benekter videre at Trump spilte noen rolle i å oppildne til stormingen av Kongressen og opptøyene, som krevde fem menneskeliv.

Trumps advokater avviser videre at den daværende presidenten hadde til hensikt å blande seg inn i Kongressens formalisering av Joe Bidens seier i presidentvalget, skriver The New York Times.

Forsvarene mener Trumps ord til tilhengerne, hvorav noen senere stormet Kongressen, beskyttes av det første grunnlovstillegget om ytringsfrihet.

«Slåss som bare helvete»

Da Trump i sin tale før stormingen sa at «hvis dere ikke slåss som bare helvete, så kommer dere ikke til å ha et land lenger», var det ikke en henvisning til voldshandlinger, ifølge advokatene. De sier det handlet «om behovet for å kjempe for valgsikkerhet generelt».

Uansett mener de at rettssaken i seg selv er grunnlovsstridig ettersom Trump nå har forlatt Det hvite hus.

Det demokratiske aktoratet knytter Trumps grunnløse forsøk på å omgjøre resultatet av presidentvalget, til stormingen av Kongressen 6. januar.

Kommentar: «Etter fire år der en hvit, eldre rasistisk mann spredte hat, fant en ung, svart kvinne fram lyset»

Redsel og frykt

Han bærer «umiskjennelig» skyld for handlinger som truet selve fundamentet i det amerikanske demokratiet, heter det i skrivet.

– En manglende dom vil gi mot til fremtidige ledere til å forsøke å beholde makten med alle midler – og vil antyde at det ikke finnes noen grense en president ikke kan krysse, skriver demokratene.

De beskriver kaoset 6. januar da «livredde medlemmer var fanget i kammeret» og ringte sine kjære «i frykt for at de ikke ville overleve».

– Hans opptreden brakte livsfare til hvert eneste medlem av Kongressen, satte den fredelige maktoverføringen og på spill og kompromitterte våre nasjonale sikkerhet, skriver de ni demokratene.

Fordømte voldsbruk

Det amerikanske folk må beskyttes «mot en president som provoserer fram vold for å velte vårt demokrati», mener demokratene.

– Dette er nøyaktig den type grunnlovsstridige overtredelse som berettiger diskvalifisering fra føderalt embete, skriver de.

Trump selv har ikke villet ta ansvar for stormingen av Kongressen, men fordømte 14. januar voldsbruken til sine støttespillere. Riksrettsprosessen har han kalt for latterlig og «den største heksejakten i politikkens historie», et begrep han også brukte om den første riksrettssaken.

David Schoen og Bruce Castor skal forsvare den tidligere presidenten etter at Trumps forrige advokater sist lørdag trakk seg fra teamet hans.

De to er godt kjent fra før. Ifølge AFP er begge regnet som selvsikre, tøffe og medievante eksperter på strafferett, som kan live opp det som allerede er ventet å bli en en nasjonal kringkastet forestilling.

Cosby og Epstein

59 år gamle Castor var lenge statsadvokat i Pennsylvania og ble etter hvert leder for påtalemyndigheten i delstaten. I 2005 ble han kritisert for å nekte å ta ut tiltale mot TV-stjernen Bill Cosby for voldtekt fordi han mente saken var for svak. I stedet anla han søksmål mot det antatte offeret.

Cosby ble kjent skyldig i voldtekt i 2018.

Schoen er en skrankeadvokat fra Atlanta i Georgia, kjent for å ta særlig vanskelige saker og klienter. Blant annet vurderte han å forsvare den avdøde finansmannen Jeffrey Epstein, som var anklaget for seksuelt misbruk av mindreårige og menneskehandel.

– Jeg representerer alle slags beryktede personer, sa Schoen i et intervju med Atlanta Jewish Times i fjor og viste blant annet til organiserte kriminelle fra Russland, Israel og Italia.

Schoen og Castor fikk bare en drøy uke på seg til å snekre en strategi som sikrer at ekspresidenten får støtte fra tilstrekkelig mange republikanere i Senatet, og slik unngår å bli dømt.

Veien dit ser ikke altfor vanskelig ut. En fellende dom krever to tredels flertall av de 100 representantene i Senatet, med andre ord minst 66 stemmer. Men 45 av Republikanernes 50 representanter har allerede signalisert at de mener Trump ikke kan dømmes ettersom han allerede har gått av som president.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen