Verden

Trump trekker USA fra Iran-avtalen

President Donald Trump sier nå at han trekker USA fra atomavtalen med Iran.

Donald Trump legger nå fram sin Iran-politikk og sier det mange har fryktet - han trekker USA fra atomavtalen med Iran. Avtalen gir begrensning i Irans atomprogram og opphevet strenge sanksjoner.

Dermed bringer Trump USA på kollisjonskurs med landets europeiske allierte. Samtidig oppfyller han  et av sine viktigste valgløfter.

– Folk kjenner mitt syn på avtalen. Det var en fryktelige avtale, den burde aldri vært inngått. Den er sinnssyk, sa Trump da han hadde besøk av Frankrikes president Emmanuel Macron i Det hvite hus i forrige måned.

Macron hadde da trolig gjort iherdige forsøk på få Trump til å skifte mening. Den franske presidenten hadde også prøvd å komme Trump i møte, ved å lufte muligheten for et «tillegg» til atomavtalen.

Stor støtte

Avtalen om Irans omstridte atomprogram ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, EU og Iran i 2015.

Formålet var å fjerne mistanken om at Iran i hemmelighet prøvde å utvikle atomvåpen – noe iranske myndigheter gjentatte ganger har benektet. Regimet i Teheran godtok større begrensninger på sitt atomprogram, i bytte mot opphevelse av sanksjoner.

Atomavtalen støttes i dag av et nærmest samlet verdenssamfunn. Men det finnes tre viktige unntak: Irans regionale rivaler Saudi-Arabia og Israel, og USAs president Donald Trump.

Les også: Derfor spiller både Trump og Iran et høyt spill

– Kan bli krig

Trump mener Iran fikk altfor gode betingelser da atomavtalen ble inngått. Både USA og Israel er redd avtalen ikke fjerner muligheten for at Iran utvikler kjernefysiske våpen noen år fram i tid.

Hvis avtalen kollapser, vil Iran igjen kunne trappe opp sin kjernefysiske forskning. Da øker risikoen for at USA eller Israel bomber landets atomanlegg.

– Det er en veldig realistisk sjanse for at Trump-administrasjonen raskt bestemmer seg for å gå til krig mot Iran, sier professor Gary Sick ved Columbia University til VG.

Han legger til at en ny militær konfrontasjon i Midtøsten «er noe vi virkelig ikke trenger».

Men Donald Trumps beslutning kan også påvirke konflikter som utspiller seg langt unna Midtøsten. Presidenten har varslet sin Iran-avgjørelse kort tid før det historiske toppmøtet med Nord-Koreas diktator Kim Jong-un.

Trump håper å oppnå en avtale hvor Kim gir avkall på sine atomvåpen. En lang rekke analytikere har påpekt at dette kan bli vanskelig hvis presidenten akkurat har brutt en lignende avtale med Iran.

Les også: Tror Trump og Kim vil finne tonen

EU varsler sololøp

EUs utenrikssjef Federica Mogherini sa i dag at EU ønsker å videreføre Iran-avtalen, uavhengig av hva USA gjør.

Også Irans president Hassan Rouhani har åpnet for denne muligheten. Men den forutsetter at EU-landene har evne og vilje til å opprettholde handel med Iran i strid med USAs ønsker.

Import av iransk olje vil måtte skje på en måte som ikke rammes av nye amerikanske sanksjoner som kan bli rettet mot alle som handler med Iran.

Cornelius Adebahr fra tankesmia Carnegie Europe mener striden om Iran-avtalen kan bringe forholdet mellom USA og EU nær et bristepunkt.

– Spørsmålet er om dette er et øyeblikk hvor europeerne posisjonerer seg og sier: Nei, her går grensen, sier Adebahr til nyhetsbyrået DPA.

Han tror imidlertid ikke at Trump vil skrote Iran-avtalen fullstendig i denne omgang – men i stedet finne en mellomløsning som opprettholder presset på europeerne. (NTB)

Les også: Om Trump trekker USA fra avtalen kan Iran svare med å utvikle atomvåpen

Mer fra Dagsavisen