Verden

Trump tilbrakte dagen med sine advokater

Flere Trump-medarbeidere er siktet i den pågående Russland-etterforskningen. Da kokte det over for Donald Trump. Presidenten så det hele på TV i Det hvite hus.

Av Espen H. Rusdal og NTB

«Beklager, men dette var flere år siden, før Manafort var en del av Trump-kampanjen», skrev Trump på Twitter, etter at lederen for presidentkampanjen Paul Manafort og Trumps rådgiver Rick Gates nå offisielt er siktet av FBI i den pågående Russland-etterforskningen. En tidligere medarbeider i Donald Trumps valgkampstab, George Papadopoulos, innrømmer dessuten å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Ifølge kilder CNN har snakket med, kokte det over for Trump da han så det hele på TV i sin egen bolig i Det hvite hus. Der tilbrakte han dagen med sine advokater, Ty Cobb, som jobber med Mueller-saken, John Dowd og Jay Sekulow.

Både Manafort og Gates erkjente mandag ikke straffeskyld og ble løslatt mot kausjon på 10 millioner dollar for Manafort og 5 millioner for Gates. Begge gikk med på husarrest. Tiltalen omfatter hvitvasking av penger, skatteunndragelse ulovlig lobbyvirksomhet og løgner.

Les også: Stadig flere spør: Er Donald Trump mentalt stabil?

Tilstår

Samtidig innrømmer altså en tidligere medarbeider i Donald Trumps valgkampstab, George Papadopoulos, å ha løyet til FBI i forbindelse med Russland-etterforskningen.

Papadopoulos var yngst i Trump-kampanjens stab av utenrikspolitiske rådgivere og ifølge The Washington Post svært ivrig etter å arrangere møter med president Vladimir Putin og andre ledende russere.

Flere sentrale Trump-rådgivere var skeptiske til dette og advarte blant annet om at det kunne komme i konflikt med amerikansk lovgiving.

Papadopoulos ga imidlertid ikke opp og forsøkte gjentatte ganger å overtale Trump og sentrale personer i kretsen rundt ham til å ha slike møter.

Les også: Det Trump bør lære av historien: Du kødder ikke med idrettsheltene våre!

Kritiske

Demokrater – og noen republikanere – i Kongressen advarer Donald Trump mot å gjøre noe som hindrer arbeidet til spesialetterforsker Robert Mueller som er sjefen for etterforskningen av alel disse sakene.

Også Donald Trumps stabssjef, John Kelly, sier nå at etterforskningen må gå sin gang.

– Alle aktivitetene, som jeg forstår det, skjedde lenge før de til og med møtte Donald Trump, eller hadde noen tilknytning til valgkampanjen. Jeg tror administrasjonenes reaksjon er å la det juridiske systemet få virke som det skal - alle er uskyldige..., vi får se hvordan det går, sa John Kelly til Fox News.

Sannheten avdekkes

– Presidenten må ikke under noen omstendigheter eller på noen måte forstyrre arbeidet til spesialetterforskeren, sier Chuck Schumer, demokratenes leder i Senatet.

– Gjør han det, må Kongressen reagere raskt, utvetydig og tverrpolitisk for å sikre at etterforskningen fortsetter og hele sannheten avdekkes.

Senatoren Mark Warner understreker at det er uakseptabelt hvis Trump benåder seg selv eller noen av sine medarbeidere.

Trump har allerede benådet sheriff Joe Arpaio, som brukte rasistiske metoder i arbeidet med å anholde folk. Benådingen ble sett på som en beskjed til folk rundt Trump om at presidenten benåder dem, bare de ikke forteller noe til etterforskerne i FBI.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Republikanere

Budskapet fra republikanerne er ikke fullt så tydelig, men også flere av dem gjør det klart at Trump ikke må stikke kjepper i hjulene for Mueller.

– Jeg tror ikke noen ved sine fulle fem i Det hvite hus vil tenke på å erstatte Mueller hvis det ikke er en veldig god grunn, sier den republikanske senatoren Lindsey Graham.

Robert Mueller og hans team jobber med å undersøke påstandene om at Trumps medarbeidere samarbeidet med russiske myndigheter for å sverte Hillary Clinton i valgkampen i fjor.

Påstandene er blitt tilbakevist både av Russland og Trumps regjering.

Mer fra Dagsavisen