Verden

Trapper opp dronekrigen

Førerløse amerikanske fly har trolig drept over 2.000 mennesker. Nå trappes den skjulte krigen ytterligere opp.

Det amerikanske forsvaret skal kutte kraftig i kostnadene. Én konsekvens er at den billigste formen for krigføring, både menneskelig og politisk, trappes kraftig opp. I går la USAs forsvarsminister Leon Panetta fram nye forsvarsplaner der USAs flåte av førerløse fly, såkalte droner, foreslås økt med 30 prosent de neste årene.

Ny type krig

For ti år siden hadde USA bare 50 droner. Nå er tallet over 7.000. I løpet av fjoråret gjennomførte de flere hundre angrep i minst seks land. Hvor mange som er drept, vet ingen. Men et anslag hos nettsiden longwarjournal.com tilsier at minst 2.200 er drept bare i Pakistan siden 2006.

Den regulære amerikanske hæren skal ifølge Wall Street Journal reduseres fra 570.000 til 490.000 soldater. Dermed blir droner sammen med mindre spesialstyrker skjøvet fram som en kostnadseffektiv måte å beholde amerikansk slagkraft rundt om på kloden. Et eksempel på dette så vi i Somalia tirsdag, der amerikanske elitesoldater hentet ut to gisler og drepte åtte somaliske kidnappere.

USA opererer droner fra baser i Etiopia, Djibouti, Jemen, Afghanistan og Seychellene. Nå planlegges også dronebaser i Jordan og Tyrkia. I Pakistan har de amerikanske droneangrepene ført til store protester. Men i USA blir denne formen for krigføring knapt debattert, selv om den har store implikasjoner.

- Vi sitter nå på en teknologi som fjerner de siste politiske barrierene mot krig. Den sterkeste appellen ved ubemannede systemer er at vi ikke trenger å sende noens sønn eller datter inn i fare. Men når politikere kan unngå kondolansebrevenes politiske konsekvenser - og innvirkningen militære tap har på velgere og mediene - så behandler de ikke lenger de en gang tunge spørsmålene om krig og fred på samme måte, skrev Peter W. Singer, forfatter av boka «Wired for War» i New York Times før helgen.

All makt hos Obama

Andre mener problemet ligger hos Kongressen: 18. september 2001 ga den USAs president rett til å bruke «alle nødvendige midler og passende makt» mot dem han mener sto bak eller huset dem som sto bak terrorangrepet på USA. Dette vedtaket har både Bush og Obama brukt i dronekrigen, som i stor grad føres av CIA og ikke gjøres offentlig.

- At Kongressen overdrar all myndighet over dødelige operasjoner til presidenten er virkelig en trussel mot demokratiet, skriver forsker Joshua Foust hos tankesmia American Security Project på nettsiden til The Atlantic.

Han mener dronekrigen er del av en større og viktigere problemstilling: At USAs president kan henrette mennesker over hele verden etter eget forgodtbefinnende.

Obama har gjort dette i langt større grad enn forgjengeren Bush. Mistenkte terrorister er henrettet fra luften både i Pakistan, Jemen, Somalia og andre land. Ifølge Washington Post har bare én stemme internt i Obama-administrasjonen ytret seg kritisk til programmet: Tidligere etterretningsdirektør Dennis Blair. Han mener droneangrepene i Pakistan forverrer forbindelsene til pakistanske myndigheter og for det meste rammer mindre viktige al-Qaida-medlemmer.

David Singer mener det er opplagt at dronene er kommet for å bli:

- Vi er på samme stadium som Wright-brødrene i utviklingen av dette, sier han til New York Times, med referanse til brødrene som fløy det første flyet for over 100 år siden.

Mer fra Dagsavisen