Verden

Tar valgkampen til høyre

Ted Cruz vil bli høyresidens mann i den republikanske valgkampen.

PROFILEN

Hvem: Ted Cruz (44)

Hva: Republikanernes første presidentkandidat

Foran tusenvis av studenter ved den kristenkonservative skolen Liberty University i Virginia, sparket Ted Cruz i går offisielt i gang den republikanske valgkampen.

– Jeg tror på dere, jeg tror på kraften til millioner av modige konservative, sa Ted Cruz til et lydhørt publikum.

Skolen omtaler seg selv som den største evangeliske skolen i verden, og valget av lanseringssted viser hvor viktig USAs kristenkonservative velgere er for 44-åringens politiske karriere.

Fortsetter kampen

Cruz lover å holde den konservative fanen høyt, og er en av få kandidater som ikke har gitt opp kampen mot likestilling av homofile og heterofile ekteskap. De siste årene har stadig flere delstater åpnet for at homofile kan gifte seg, noe Cruz kaller «nådeløse angrep mot tradisjonelle ekteskap». Ifølge Cruz selv, vil hans standhaftige kamp mot homofile ekteskap skille ham fra andre konservative kandidater.

Først ut

Senatoren fra Texas er den første av et uvanlig høyt antall republikanere som vil slåss om å bli partiets presidentkandidat i 2016. Cruz annonserte nyheten på nettstedet Twitter minutter før midnatt mandag.

– Jeg stiller til valg som president og håper å få din støtte, meldte Cruz, med en link til en 30 sekunder lang valgvideo.

Det er ventet at andre kandidater som Rand Paul, Marco Rubio og Scott Walker, alle langt til høyre i partiet, vil følge etter innen kort tid. Også Jeb Bush er ventet å annonsere sitt kandidatur de neste ukene.

Ted Cruz ble født i Canada i 1970, av en amerikansk mor og cubansk far. To høystående jurister har slått fast at Cruz etter loven kan bli president, selv om han er født utenfor USA. Han er vokst opp i Houston i Texas, og i 2012 ble han den første republikanske senatoren fra Texas med latinamerikansk bakgrunn. Hvis han vinner, blir Cruz landets første president med latinamerikansk bakgrunn.

Cruz har gått på eliteskolene Princeton og Harvard, er jurist, og regnes som en av bevegelsens mer intellektuelle representanter.

Cruz er kjent for sin knallharde kamp mot Obamas helsereform, og høsten 2013 holdt han stand på talerstolen i Kongressen i mer enn 21 timer, og bidro til at store deler av staten USA måtte stenge, på grunn av manglende budsjettforlik. Det er nettopp dette som er Cruz aller største kampsak: Et mindre statsapparat. Han vil legge ned USAs skatteetat IRS, og innføre flat skatt for alle.

Ikke favoritt

Han lover også å snu Obamas forsøk på en innvandringsreform.

Ted Cruz er likevel for en sterk amerikansk hær, og tok nylig til orde for å sende amerikanske soldater til Midtøsten for å bekjempe den islamistiske terrorgruppa Den islamske stat (IS).

Cruz har en høy stjerne blant høyresiden i det republikanske partiet, men er upopulær blant etablissementet.

Uansett om han vinner eller ikke, vil senatoren fra Texas ta stor plass og dra debatten til høyre, sier strateg Kevin Madden til the Wall Street Journal.

Mer fra Dagsavisen