OPPRØRT: Statsminister Stefan Löfven. FOTO: NTB SCANPIX

Svensk politi skal ha mørklagt overgrep mot unge jenter

Svensk politi skal ha holdt skjult omfattende overgrep under en festival. Dobbelt svik mot unge jenter, sier statsminister Stefan Löfven.

Politiet i Stockholm kjente til at det hadde foregått antastelser og seksuell trakassering av en rekke jenter under festivalen «We are Sthlm» i 2014 og 2015, men rapporterte offisielt at festivalen gikk rolig for seg. Det skriver avisen Dagens Nyheter, som har fått tilgang til deler av politiets interne rapporter. Der kom et annet bilde fram: en rekke jenter helt ned i 11-12-årsalderen skal ha blitt seksuelt antastet midt i folkehavet av publikummere under festivalen. De unge gjerningsmennene skal først og fremst ha vært afghanere.

– Om det er slik som det beskrives, og jeg har ingen grunn til å tro at det ikke stemmer, så er det selvsagt helt uakseptable hendelser som vi burde informert allmennheten om, sier pressesjef Varg Gyllander ved Stockholmspolitiet til Aftonbladet.

LES OGSÅ: Overgrepssaker feid under teppet

Etter erfaringer med trakassering i 2014 satset politiet på økt vakthold i 2015. Men det hjalp ikke, problemet økte i omfang under festivalen. Situasjonen gikk så langt at politiet vurderte å dele publikum mellom kjønn, men gjorde det ikke.

Nå får saken bred oppmerksomhet i svensk presse.

– Dette er ømt punkt, vi våger ikke alltid si det som er fordi vi tror Sverigedemokraterna kan spille på det, sier Peter Ågren, sjef for Södermalmpolitiet, til Dagens Nyheter, og refererer til det høyrepopulistiske partiet som har hatt stor framgang i Sverige de siste årene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Statsminister Stefan Löfven vil ha utredning fra politiet.

– Det ene er at lovbrudd ikke er blitt loggført, det andre er at politiet ikke har informert om det. Jeg kjenner et svært sterkt sinne over at unge kvinner ikke skal kunne gå på musikkfestival uten å bli krenket, seksuelt trakassert og angrepet. Dette er et stort problem for dem som blir rammet og for hele vårt land. Vi skal ikke vike en tomme og vi skal ikke vende blikket bort, sier Löfven til Dagens Nyheter.

LES KOMMENTAR: Masseovergrepene kan være en ny type terror (Hege Ulstein)