Verden

Skuffet over fredsprisen

Nobelkomiteen har gått glipp av en gyllen sjanse til å støtte menneskerettighetsarbeidet i Øst-Europa, mener hviterussisk demokratiforkjemper.

VILNIUS (Dagsavisen): Leder for det hviterussiske menneskerettighetshuset i Vilnius, Anna Gerasimova, er så skuffet over årets fredspris at hun må lete etter de riktige ordene.

- Vi hadde virkelig håpet på en anerkjennelse av den forverrede demokratiske situasjonen i Øst-Europa, både i Hviterussland, Russland og Ukraina opplever vi det samme, situasjonen for menneskerettighets- og demokratiforkjempere blir bare verre, sier Gerasimova.

Den hviterussiske, fengslede dissidenten Ales Bjaljatski ble ansett som en av de heteste kandidatene for årets pris. Bjaljatski startet og leder menneskerettighetssenteret Viasna, som blant annet kurser folk i demokrati og menneskerettigheter. I fjor ble han dømt til fire års fengsel i en svært kontroversiell og kritisert rettssak. President Aleksandr Lukasjenkos regime omtales som Europas siste diktatur.

- Fredsprisen er et viktig symbol og anerkjennelse. Jeg tror det ville ha vært et viktig signal. Selv i Hviterussland er det mange som ikke fullt ut kjenner situasjonen i eget land. De eldre har vokst opp i Sovjetunionen, de unge under Lukasjenko. Det er få som reiser og mange snakker ikke noe annet språk enn russisk. Mange kjenner ikke til noe annet, sier Anna Gerasimova.

Også i Russland er det flere fredspriskandidater som kjemper for demokratiske rettigheter, som menneskerettighetsorganisasjonen Memorial eller valgovervåkingsorganisasjonen Golos.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen