Verden

– Situasjonen i Kashmir er veldig alvorlig

Den militære opptrappingen i Kashmir involverer flere faresignaler på én gang – derfor er den farlig, mener sikkerhetsekspert på India og Pakistan.

– Situasjonen i Kashmir er veldig alvorlig akkurat nå. Vi har sett eksempler på opptrapping tidligere, men forskjellen er at man nå har «alt i ett», sier seniorforsker Lars Tore Flåten ved Institutt for forsvarsstudier til Dagsavisen.

Han forsker på Indias utenriks- og sikkerhetspolitikk blant annet overfor nabolandet Pakistan.

Les også Torbjørn Færøvik i Internasjonalen: India trenger nye venner

Voldsspiral

Pakistan skjøt onsdag ned to indiske kampfly inne i pakistansk luftrom etter at de hadde krysset delelinjen i Kashmir, ifølge den pakistanske hæren. Pakistans utenriksdepartement omtaler nedskytingen som selvforsvar.

Det skjer etter at indiske kampfly tirsdag utførte flyangrep på pakistansk side av Kashmir. Det var da første gang siden krigen i 1971 at India krenket luftrommet over pakistanskkontrollert Kashmir. Det indiske luftangrepet var en gjengjeldelsesaksjon etter et selvmordsangrep der minst 40 indiske soldater ble drept for to uker siden.

– Det som er spesielt nå er at også luftstyrker er involvert. Vi hadde en situasjon høsten 2016 da indiske styrker gjengjeldte et terrorangrep på indisk side i Kashmir med bakkeangrep på pakistansk side – men da var ikke flyvåpenet involvert. Også under eskaleringen i 1999 var det kun bakkestyrker involvert, sier Flåten.

Faren nå er at en voldsspiral utvikler seg, mener han.

– Faren med slik eskalering er at voldsspiralen blir dypere og dypere, slik at det bryter ut krig, selv om den mest sannsynlig blir begrenset. Begge er atomvåpenstater, men det er få som tror atomvåpen involvert. Den største frykten er likevel at atomvåpen blir utløst på grunn av en misforståelse, sier han.

Les også: Jente (8) ble dopet og holdt fanget i en uke

Lite å tjene

Flåten mener den største faren ligger på pakistansk side.

– Pakistan har flere maktsentra: sentralmyndighetene, hæren, etterretningstjenesten og ulike opprørsgrupper. Det gir en vanskeligere dynamikk, for makthierarkiet er mer uoversiktlig i Pakistan. I India er det derimot tydelig at det er de politisk valgte myndigheter som har det siste ordet, sier Flåten.

Han mener dette til en viss grad er betryggende.

– Det er mange indiske kommentatorer som påpeker at India har lite å tjene på et mindre stabilt Pakistan. Samtidig er det ingen tvil om at Indias myndigheter vil vise at denne type terrorhandlinger gjengjeldes. Det er en balansegang der som er vanskelig, sier Flåten.

Indias utenriksminister Sushma Swaraj sier landet ikke ønsker «ytterligere eskalering» av den spente situasjonen. Hun understreker at «ingen militærinstallasjoner var mål» for angrepet. Swaraj omtaler aksjonen som et forkjøpsangrep for å avverge et nytt angrep mot India fra rt Jaish-e-Mohammed (JeM), gruppen som hevder å stå bak selvmordsangrepet for to uker siden.

Flere eksperter påpeker at ingen av landene har interesse av krig, blant annet David Vestenskov ved det danske Forsvarsakademiet, som forsker på sikkerhetspolitikk i Pakistan og den omkringliggende regionen.

– Denne opptrappingen er ikke i Pakistans interesse, og den er heller ikke i Indias interesse, sier David Vestenskov til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

– Men det er viktig å forstå at begge land er under et massivt press fra egne befolkninger for å vise styrke, sier Vestenskov.

Les også: India og Israel blir stadig bedre venner

Valg

Det skal holdes valg i India i mai. Mange mener angrepene knyttes til Indias statsminister Narendra Modis behov for å vise muskler foran valget.

Flåten mener det handler om mer enn det.

– Den utløsende årsaken er terrorangrepet, som kom etter en vedvarende uro i to-tre år. At angrepet fra indisk side ble så kraftig kan være utløst av tilfeldigheter. Det kan ikke kun reduseres til å handle om valget, selv om valget nok skaper ytterligere dynamikk. Det er en forventning, både på pakistansk og indisk side, om å vise styrke. Det verste en statsminister i India eller Pakistan kan gjøre er å være ettergivende, sier han.

Les også: Alvoret begynner for Modi

Kina viktig

USAs utenriksminister Mike Pompeo ber nå India og Pakistan vise tilbakeholdenhet og unngå en eskalering, etter å ha snakket med de to landenes utenriksministere. Han ber også Pakistan om innsats mot «terrorgrupper».

Også Kina har bedt partene ta det med ro.

– Kina er en viktig med aktør, kanskje den med størst innflytelse overfor Pakistan. Det er til en viss grad beroligende at Kina henstiller til besinnelse, sier Flåten.

Han mener det er vanskelig å se for seg hva som nå kan skje.

– Vi kan nok forvente flere av denne type begrensede angrep som vi har sett til nå, men håpe at det opprettes en type kommunikasjon som gjør at det kan forhandles, selv om det akkurat nå ikke ser slik ut, sier han.

Konflikten i Kashmir omtales av mange som en av de farligste i verden.

– Kashmir-konflikten har fått for lite oppmerksomhet, kanskje fordi konflikten har vært begrenset, og begge sider har vist at de kan besinne seg. Men faren er der. Kashmir er kjernen i konflikten mellom India og Pakistan, sier Flåten.

Les også: Vold mot kvinner toppsak i indisk valg

Mer fra Dagsavisen