Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina , og Yekaterina Samutsevich på vei inn i retten i dag for å høre dommen mot dem.

Russiske musikere kjent skyldig

Tre kvinner i punkbandet Pussy Riot i Moskva er kjent skyldig i å ha forstyrret offentlig ro og orden motivert av religiøst hat.

Det sa dommer Marina Syrova i retten fredag.

Maria Aljokhina, Jekaterina Samutsevitsj og Nadezjda Tolokonnikova risikerer tre års fengsel etter tiltalen.

Regimekritikk

De tre kvinnene tok seg 21. februar inn i en katedral i sentrum av Moskva hvor de fremførte en låt med hard kritikk av dagens russiske president Vladimir Putin.

Det blir fredag arrangert demonstrasjoner til støtte for de tre kvinnene i en rekke byer. Popstjerner som Madonna og Paul McCartney har engasjert seg i saken, og i Oslo aksjonerer Amnesty-aktivister utenfor den russiske ambassaden.

Før domsavsigelsen trappet trappet russisk politi opp sikkerheten rundt domstolen der dommen mot tre medlemmer av pønkebandet Pussy Riot faller fredag ettermiddag.

Stålbarrierer ble satt opp, og både biler og fotgjengere som nærmet seg bygningen, ble omdirigert. Ti busser fulle av opprørspoliti sto parkert i nærheten.

Pågrep demonstranter

Flere personer som forsøkte å samle seg til demonstrasjon utenfor rettsbygningen, ble pågrepet. Blant dem var en ungdom med en grønn finlandshette av samme slag som jentene i bandet brukte ved protesten i Frelserkirken i Moskva som de står i retten for.

Flere hundre journalister er møtt fram for å høre dommen, som det ventes omfattende protester mot både i Russland og rundt om i verden.

En av de tre kvinnene i bandet som ble pågrepet, Nadezjda Tolokonnikova, sier til avisa Novaja Gazeta at hun ikke angrer på opptreden i katedralen.

– Vi er glad for at vi er blitt episentrum for en enorm politisk hendelse, sier hun.

Hun understreker at hun ikke vil be president Vladimir Putin om benådning,

– Putin, spøker du? Så klart vi ikke skal. Han burde be oss og dere om å benådes, sier hun.

 

Leverte underskrifter

Amnesty Norge leverte fredag ettermiddag 12.500 underskrifter til støtte for den russiske pønkegruppa Pussy Riot, som står i fare for å bli dømt til fengsel i hjemlandet.

50-60 demonstranter med fargerike hodeplagg samlet seg foran den russiske ambassaden i forbindelse med domsavsigelsen mot Pussy Riot-medlemmene, som var ventet klokka 13 norsk tid.

Ambassaden hadde lunsj da demonstrantene kom, så generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty la underskriftene i postkassa, etter å ha holdt en appell.