Verden

– Omfattende valgfusk

AFGHANISTAN: Presidentvalget i Afghanistan var preget av omfattende valgfusk, ifølge den afghanske kommisjonen for valgklager.

– Det var valgfusk, og det var trolig ikke i lite omfang, opplyste Abdul Satar Sadaat, lederen for Afghanistans uavhengige kommisjon for valgklager, på en pressekonferanse onsdag.

Han understreket at alle stemmesedler som ikke er avgitt på rettmessig måte eller som det på andre måter er jukset med, vil bli forkastet.

Foreløpige resultater antyder at tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah leder foran Zalmay Rassoul, også han tidligere utenriksminister, og tidligere finansminister Ashraf Ghani.

Dersom ingen av kandidatene får mer enn 50 prosent av stemmesedlene, skal det etter planen holdes en andre valgomgang i slutten av mai.

Det endelige resultatet etter lørdagens valg vil ikke være klart før om flere uker. En av grunnene til at det tar så lang tid, er at alle urner med stemmesedler må fraktes til hovedstaden Kabul. Enten de kommer fra sentrale strøk eller fra avsidesliggende deler av landet.

Mange steder er det store sikkerhetsproblemer rundt det å få stemmesedlene fram, andre steder er problemene mer praktiske, blant annet må det brukes muldyr for å få stemmeurner ned fra små fjellandsbyer.

Les også: Slaget om Kandahar

Mer fra Dagsavisen