Verden

Økt press for våpenhvile

DIPLOMATI: USA signaliserer til Israel at bakkeinvasjonen i Gaza må avsluttes. Samtidig tilbyr Hizbollah, geriljaen i Libanon, assistanse til Hamas 
i kampen mot Israel.

JERUSALEM (Dagsavisen): Offisielt støtter Washington Israels «rett til å forsvare seg». I samtaler vekk fra kameraene er tonen til USAs ledere nå en annen.

Før avreise til Kairo i går lot utenriksminister John Kerry seg intervjue på Fox News om Gaza-konflikten. Etter at han fordømte Hamas på fjernsynet, og trodde at mikrofonen var slått av, kom han med en helt annen uttalelse, der han irritert gjør narr av det Israel kaller presise angrep.

- Dette er faen-meg en nøyaktig militæroperasjon, sa Kerry sarkastisk, og refererte til Israels løfter om at de ville unngå sivile tap i Gaza.

Like etter snakket president Barack Obama med Israels statsminister Benjamin Netanyahu, der han krevde våpenhvile.

Les også: Åpner for å slippe Israel inn i NATO

Presss mot Israel

Moshe Maoz, en av Israels fremste Midtøsten-eksperter, sier presset mot Israel nå begynner å vokse.

- Når vi ser flere og flere lik, og palestinerne lider kraftig, vokser det internasjonale presset raskt, sier han i et intervju med Dagsavisen.

- Hamas kjemper modig. Men så kjemper de også for sine hjem. De kjemper for å overleve. Dette er som vår krig i 1948, da Israel ble etablert, sier Maoz, professor ved Det hebraiske universitet i Jerusalem.

Forsøkene på å få i stand en diplomatisk løsning tar til, og Palestinas president Mahmoud Abbas holdt i går samtaler med Hamas-lederen Khaled Meshal. Kilder nær Abbas sa i går at de to snakket om en langvarig humanitær «hudna», en våpenhvile. Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Norges utenriksminister Børge Brende var i hovedstaden Doha.

Qatar, som har søkt å spille en rolle i Midtøsten-konflikten, har innflytelse over Hamas, som Gulf-staten støtter. At FNs generalsekretær møtte Qatars emir, blir dermed tolket som tegn på at Qatar vil øke presset mot Hamas.

- Jeg fordømmer denne grusomheten. Israel må beherske seg, sier Ban Ki-moon, som i dag møter USAs utenriksminister Kerry og Egypts president Abdel Fatah al-Sisi.

- Ingen belønning

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han ikke vil gjøre noen «innrømmelser» til Hamas, ettersom det, sier han, kun vil sende et galt signal til «alle islamistiske terroristorganisasjoner som nå sprer seg i Irak, Syria og andre steder». - Hva vil skje da, hvis de skjønner at det lønner seg å terrorisere sivile, sa Netanyahu.

Konflikten ble i går ytterligere tilspisset, da Hizbollah-geriljaen i Libanon lovte å yte assistanse til Hamas.

- Hizbollah står ved det palestinske folket, sa Hassan Nasrallah, lederen for den sjiamuslimske geriljaen i en telefonsamtale med Hamas-lederen Khaled Meshal i Qatar.

Hvorvidt Hizbollah vil åpne en ny front mot Israel i nord er likevel uklart, siden gruppen er involvert i og nedtynget av borgerkrigen i Syria.

Parallelt med diplomatiet fortetter kampene og den israelske invasjonen. Sivile i nordlige Gaza fikk igjen beskjed om å evakuere. Stridsvogner bombarderte østlige deler av Gaza. Innen solnedgang i går hadde flere titalls mennesker blitt drept, inkludert også flere på den israelske siden.

Sivile drepte

Minst 20 lik måtte hentes ut av et hus Israel bombet i byen Khan Younis i Gaza. Lenger sør, i Rafah nær grensen til Egypt, ble ytterligere elleve mennesker drept, blant dem sju barn, da hjemmet til familien Siam ble angrepet.

Så skal konflikten ha spredt seg til utlandet. Ifølge den London-baserte avisen al-Arab, skal israelske jagerfly ha angrepet en forsending av langdistanseraketter til Hamas som ventet i Khartoum, Sudans hovedstad.

Minst ti Hamas-aktivister krysset i går også inn i Israel gjennom to hemmelige tunneler under grensen, og åpnet ild. Minst fire israelere skal ha blitt truffet og drept, før israelske styrker angrep og drepte de ti. Mens kampene ennå pågikk, snakket Ismail Haniyeh, Hamas-lederen i Gaza, med arabiskspråklige journalister fra sitt skjulested.

- Okkupasjonen er beseiret, og våre betingelser for en våpenhvile er et minstekrav for å få ro, sa han selvsikkert.

Hamas har lagt fram et tipunkts krav for en våpenhvile, som inkluderer blant annet åpne grenser ut av Gaza.

Siden kampene brøt ut for to uker siden har mer enn 500 mennesker, de fleste palestinere, blitt drept.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen