Innenriks

Økonomi

Norge frykter full økonomisk krise i høst om ikke verden stiller opp med mer penger til den palestinske selvstyremyndigheten.

BISTAND: Norge frykter full økonomisk krise i høst om ikke verden stiller opp med mer penger til den palestinske selvstyremyndigheten.

Både utenriksminister Jonas Gahr Støre og FN-ambassadør Morten Wetland har nylig advart mot at den økonomiske støtten til den palestinske selvstyremyndigheten krymper. Norge leder giverlandsgruppen for det palestinske området.

- Jeg oppfordrer alle land på det sterkeste om ikke å la Palestina i stikken, sier utenriksminister Støre i en pressemelding.

EU er største giver til palestinerne og har sammen med andre europeiske land som Norge allerede betalt ut all planlagt støtte for 2012. Også Saudi-Arabia har nylig bidratt med 100 millioner dollar. Det har sørget for å dekke halvparten av behovet i år. Samtidig er det få land som har meldt at de vil bidra i annet halvår, ifølge Utenriksdepartementet. Det neste møte i giverlandsgruppen er i New York den 23. september.

Nylig undertegnet Israel og den palestinske selvstyremyndigheten en viktig økonomisk avtale som bedrer ordningene som regulerer handel mellom Israel og Palestina. Det kan bidra til å styrke den palestinske økonomien.

Dårligere vekst og mindre bistand fra andre land har sørget for en presset økonomisk situasjon for den palestinske selvstyremyndigheten som nå sliter med gjeld og har problemer med å betale ut lønninger.

Rådgiver for Norsk Folkehjelp på Gaza og Vestbredden, Martin Holter, mener den arabiske våren har ført til stillstand i forsoningsprosessen i Palestina-konflikten.

- Den arabiske våren har ikke påvirket støtten til eller interessen for det vi driver med direkte, men vi merker at aktørene som er involvert avventer utviklingen i de andre landene i Midtøsten før man går videre i Palestina-konflikten. Innsatsen i Palestina står litt stille nå på grunn av dette. Samtidig er det viktig å huske på at Israel og Palestina henger nært sammen med det som skjer i de andre landene i regionen, det er derfor umulig å nå en løsning andre steder uten å ha dette i bakhodet, sier Holter.

Fafo-forsker Jacob Høigilt har undersøkt hvordan unge palestinere har blitt påvirket av omveltningene som har skjedd i de andre arabiske landene de siste to årene. I en rapport som kom tidligere i år konkluderer han med at en grunn til at palestinsk ungdom ikke har gjort opprør i samme grad som unge i nabolandene skyldes den interne splittelsen mellom Hamas og Fatah i de palestinske områdene.

- Israel og Palestina har fått noe mindre oppmerksomhet den siste tida, men det må også sies at i mange lands utenrikspolitikk har denne konflikten fått enormt stor plass. Så at konflikten får mindre oppmerksomhet nå betyr ikke at det ikke skjer noe som helst, sier Høigilt.

Mer fra Dagsavisen