Verden

Obamas siste pressekonferanse

– Good luck! var president Barack Obamas siste ord til pressekorpset i Det hvite hus. Men før det avslørte han hvilke råd han har gitt etterfølgeren Donald Trump.

– Ingen bør prøve å gjøre denne jobben alene. Et godt team og gode rådgivere er helt nødvendig. Lytt til de rundt deg, og ikke isoler deg, sa avtroppende president Barack Obama til den påtroppende president Donald Trump da de møttes til en samtale i Det hvite hus etter valget.

Obama refererte litt forsiktig fra denne samtalen da han møtte pressekorpset i Det hvite hus for aller siste gang onsdag. Pressekonferansen ble sendt direkte på mange TV-kanaler og nettsteder. Obama benyttet anledningen til å rose pressekorpset for den jobben de gjør, og takke dem for at de er en så viktig del av et velfungerende demokrati.

Forsvarte Manning

Pressekorpset stilte ham noen siste spørsmål om aktuelle temaer, som USAs videre forhold til Russland, Cuba, Midtøsten og ikke minst, om gårsdagens benådning av varsleren Chelsea Manning. Obama forsvarte sin beslutning om å benåde Manning, og mente den var rettferdig,

– Her handler det om finne den riktige balansen mellom et åpent demokrati og den nasjonale sikkerheten. Alle omstendigheter tatt i betraktning, så var dette en riktig beslutning, sa Obama.

Ny svart president?

Den avtroppende presidenten ble også spurt om han trodde det noen gang ville komme en svart president i Det hvite hus igjen.

– Ja, det tror jeg. Jeg tror vi kommer til å få se dyktige folk av alle farger og fasonger tre inn i dette embetet, sa Obama.

– Jeg tror vi vil få se en kvinnelig president, vi kommer til å få se en latinsk president, en jødisk president, ja, kanskje en hindu-president? Det er dette som er USAs styrke, at vi er så forskjellige, sa Obama, men la til at USA fortsatt har en jobb å gjøre når det gjelder forholdet mellom de ulike folkegruppene i landet. Han understreket at det ikke bare handlet om den gamle konflikten mellom svarte og hvite, men også forholdet til "latinos" og de asiatiske folkeslagene.

På spørsmål om hva Obama skal bedrive tida med nå, svarte han litt svevende at han først og fremst ville bruke tid på "jentene sine" og på å skrive.

– Jeg kommer i alle fall ikke til å stille til valg med det første, spøkte han.

– Jeg gleder meg også til å rett og slett være litt stille. Ikke høre meg selv prate hele tiden!

Og så gikk Obama ut av presserommet for aller siste gang, etter åtte år som sjefen der også.

Mer fra Dagsavisen