Verden

Nettet 
endrer 
Saudi-Arabia

Den arabiske våren kom ikke til Saudi-Arabia. Men internett og ungdommen vil endre landet, tror den saudiarabiske bloggeren Ahmed al-Omran.

INTERVJUET

Hvem: Ahmed al-Omran,

Hva: Saudiarabisk blogger og journalist, står bak bloggen "Saudi Jeans"

- 70 prosent av befolkningen i Saudi-Arabia er under 30 år. De unge lever online, og internett har på svært kort tid ført til en ny generasjon som er langt mer politisk bevisst enn tidligere generasjoner, sier journalist og blogger Ahmed al-Omran til Dagsavisen.

Han skriver en av de mest kjente bloggene i Midtøsten, «Saudi Jeans», og var en av de første saudiarabere til å starte blogg da han begynte i det små for åtte år siden.

Sensuren fungerer ikke

I går deltok han på menneskerettighetskonferansen Oslo Freedom Forum. Og til tross for at han snakker om et av verdens mest udemokratiske land, tror han på mer demokrati og ytringsfrihet i Saudi-Arabia - på grunn av internett. Endringene er allerede på vei, påpeker al-Omran.

- Internett har skapt et nytt rom for folk som vil uttrykke seg. Myndighetene prøver å sensurere, men sensureringen av internett fungerer ikke i praksis, sier al-Omran.

Flere sider med innhold som myndighetene ikke liker, som blant annet inneholder politisk kritikk, risikerer å bli blokkert. Også arrestasjoner har forekommet.

- De kan blokkere websider, men hvis folk virkelig vil inn på dem, finner de lett måter å komme seg inn på. Myndighetene har dessuten forsøkt å styre hva som publiseres blant annet gjennom å kreve at alle bloggere registrerer seg hos regjeringen, men dette har vist seg vanskelig å håndheve, sier al-Omran.

Han har selv opplevd at hans egen blogg er blitt blokkert, etter at han protesterte mot at en annen bloggers side ble stengt. Men etter protester fra folk som støttet ham, ble siden åpnet opp igjen.

Ekte navn

Al-Omran er bare er w27 år gammel, men likevel blant de fremste forkjemperne for endring i Saudi-Arabia. Han er utdannet i USA, der han bor for øyeblikket. I bloggen sin omtaler han politiske og sosiale spørsmål i Saudi-Arabia. Han mener hans egen generasjon sterkt vil påvirke endring i Saudi-Arabia på sikt.

- Tidligere generasjoner har vært mest opptatt av å skaffe mat på bordet. Min generasjon vil også det, men vi vil også ha ytringsfrihet og andre rettigheter. Det er klart forandringene ellers i regionen også har en stor betydning, men vi ville ikke visst mye om det om det ikke var for internett.

Internett ble introdusert for offentligheten i 1999 i Saudi-Arabia. Al-Omran viser til store endringer i atferden på nettet bare de siste årene.

- Fem millioner av Saudi-Arabias 27 millioner innbyggere er på Facebook, og hundretusener på Twitter. Folk er blitt mer villige til å kritisere regjeringen. I begynnelsen brukte folk kallenavn for ikke å bli avslørt dersom de skrev kritisk om myndighetene. Nå er det større bruk av ekte navn, og folk er blitt tydeligere og mer kritiske, sier al-Omran.

Om man kritiserer myndighetene offentlig, tar man en risiko.

- Men det er nå flere mennesker som er villig til å ta den risikoen, fordi de vil noe med det, og de syns det er verdt å ta den risikoen, sier han.

- Våren vil komme

Noen store endringer i mer demokratisk retning har det ennå ikke ført til, selv om kong Abdullah har tatt noen positive skritt.

- Men internett har økt presset mot regjeringen for reformer, og det har ikke minst ført til at de tradisjonelle mediene i landet har måttet endre seg, de er blitt friere. De opplever konkurranse fra nettet, og vet at det som ikke blir publisert i tradisjonelle medier uansett kommer ut, sier al-Omran.

Han tror likevel ikke saudiarabere vil ta ut i gatene som man har gjort i flere andre land i regionen - ikke ennå.

- Forandring vil komme også her, men ikke på kort eller mellomlang sikt. Vi snakker kanskje om en endring om 10-20 år. Det vil ta tid, men det er ingenting myndighetene kan gjøre for å stanse det eller reversere utviklingen. Myndighetene kan ikke fortsette å late som om Saudi-Arabia ikke er en del av resten av verden, sier Ahmed al-Omran.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen