Verden

Næringslivet inntar Det hvite hus

Fra ExxonMobil til Goldman Sachs og fastfoodkjeder. Donald Trumps nye administrasjon er full av aktører fra det private næringslivet.

Bilde 1 av 5

NEW YORK (Dagsavisen): Donald Trump lover jobber til USAs arbeiderklasse, og i valgkampen gikk han til harde angrep på næringsliv og lobbygrupper som han mener har for stor innflytelse i amerikansk politikk. Men alt tyder på at det private næringslivet vil få betydelig makt i Donald Trumps regjering.

Her er noen av Donald Trumps viktigste nøkkelspillere i årene som kommer:

Rex W. Tillerson: Nominert til utenriksminister. Leder av oljeselskapet ExxonMobil. Tillerson har ingen erfaring som politiker, men har jobbet i Exxon i 41 år. Han startet i selskapet, som er kjent for å finansiere forskere som benekter klimaendringene, i 1975, like etter at han ble ferdig utdannet ingeniør i Texas. Tre tiår senere tok han over ledelsen. Tillersons suksess i selskapet er delvis et resultat av hans samarbeid med Russland, med blant andre president Vladimir Putin og Igor Sechin, som leder det russiske oljeselskapet Rosneft, skriver Steve Coll, forfatter av boka «Private Empire: ExxonMobil and American Power», i The New Yorker. For Coll er det «vanskelig å forestille seg» at Tillerson vil sette nasjonale interesser over private i jobben som utenriksminister. Obamas sanksjoner mot Russland har satt en stopper for noen av ExxonMobils største prosjekter i landet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Rick Perry: Blir energiminister. Tidligere guvernør i Texas, klimaskeptiker, og tidligere republikansk presidentkandidat i 2012. Under en debatt i 2011 argumenterte han for å stenge tre departementer, men kunne bare komme på to. Det tredje var Energidepartementet, som han nå skal lede. Perry sitter i styret til Energy Transfer Partners, som bygger den omstridte oljerørledningen ved urfolksland i Nord Dakota, og har nære bånd til oljeindustrien.

Andrew F. Puzder: Blir arbeidsminister. Puzder kommer fra jobben som CEO for CKE Restaurants, som blant annet inkluderer fastfoodkjeden Carl's Jr. Puzder er mot økning av den føderale minstelønna, og har kritisert Barack Obamas regler for overtidsbetaling og betalte sykedager for folk som jobber på føderale kontrakter. Fastfoodkjeden har blitt anklaget for sexistiske reklamer. «Jeg liker vakre kvinner som spiser hamburger i bikini. Det er veldig amerikansk», sa Puzder som svar på kritikken, til bladet Entrepreneur.

Steven Mnuchin: Blir finansminister. Mnuchin jobbet i den mektige investeringsbanken Goldman Sachs i 17 år, før han forlot jobben i 2002. Muchin var sentral i Trumps valgkamp og har også sterke bånd til Hollywood. Han blir ansvarlig for å utforme skattepolitikken og for sanksjoner mot andre regimer.

Betsy DeVos: Blir utdanningsminister. Milliardæren DeVos er kjent som en forkjemper for offentlig støttede privatskoler, såkalte charter schools. Trump har lovet store kutt i utdanningsdepartementet. DeVos og ektemannen grunnla selskapet Windquest Group. Broren grunnla det private militærselskapet Blackwater, nå kalt Academi.

Scott Pruitt: Blir leder av miljøetaten EPA. Har benektet at klimaendringene er menneskeskapte, og gått hardt ut mot etatens virke. Pruitt, som kommer fra jobben som riksadvokat i Oklahoma, har jobbet tett med olje- og gasselskapene som er en viktig del av delstatens økonomi, og har saksøkt USAs miljøbyrå EPA.

Andre utnevnelser

Stabssjef: Reince Priebus, leder for Republikanernes nasjonalkomité.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver: Michael Flynn, pensjonert general.

Justisminister: Jeff Sessions, senator.

Handelsminister: Wilbur Ross, investor.

Minister for innenlands sikkerhet: John Kelly, pensjonert general.

Helseminister: Tom Price, kirurg og kongressmedlem.

Transport­minister: Elaine Chao, tidligere arbeidsminister.

Innenriks­minister: Ryan Zinke, tidligere soldat i den amerikanske marinens spesialstyrke.

Mer fra Dagsavisen