Verden

Nå gir hun seg

Amy Klobuchar er ikke lenger med i kampen om å bli Demokratenes kandidat til president.

Saken er oppdatert

Dette melder flere medier, deirblant USA Today.

Klobuchar kom med sin kunngjøring i hjemstaten Minnesota mandag og satte seg senere på et fly til Dallas i Texas, der hun skulle slutte seg til et valgmøte sammen med Biden, melder NTB.

Hun velger å trekke seg etter at hun havnet på sjetteplass i South Carolina med 3,1 prosent av stemmene og med det ingen delegater.

Flere andre mdeier melder hun vil støtte Joe Biden, ifølge MSNBC.

Hun skal ønske å samle moderate krefter i Det demokratiske partiet bak Joe Biden.

Flere millioner velgere skal tirsdag stemme på sin kandidat i 14 delstater og ett territorium, blant annet i store stater som California, Texas, Colorado og Virginia.

Søndag kunngjorde også Pete Buttigieg at han gir seg. Han snakket med Biden søndag kveld, men har ikke sagt noe om hvem han vil støtte framover, melder NTB.

Supertirsdag

Etter de tre første nominasjonsvalgene Demokratene holdt i Iowa, New Hampshire og Nevada var det nærmest opplest og vedtatt at Bernie Sanders hadde nominasjonen i sin hule hånd, og at Joe Bidens utsikter hadde smuldret bort, skriver NTB.

Men nettstedet FiveThirtyEight mener det mest sannsynlige er at ingen skaffer seg flertall til landsmøtet i Milwaukee i juli, og valget i South Carolina, der Biden vant med overveldende støtte fra afroamerikanerne, styrket ifølge dem den spådommen.

Valgene i 14 delstater på den såkalte supertirsdagen denne uka gir trolig en pekepinn om hvilken retning det går i. Da blir rundt en tredel av delegatene til landsmøtet valgt.

Sanders kan skaffe seg en uovervinnelig ledelse, men det kan også ende med at Biden gjør et dramatisk comeback. For flere av de andre kandidatene kan supertirsdagen innebære et være eller ikke være.

Fakta om Demokratenes nominasjonsvalg

* 3. november 2020 holdes det presidentvalg i USA. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne, mens en rekke demokrater kjemper om å bli hans utfordrer.

* Demokratenes nominasjonsprosess startet i Iowa mandag 3. februar og fortsatte i New Hampshire 11. februar og i Nevada 22. februar.

* Joe Biden har tatt en klar seier i lørdagens valg i South Carolina. Av 54 delegater i delstaten tar Biden 31, noe som vil plassere ham som nummer to på listen over kandidatene.

* Senator Bernie Sanders har tatt en klar ledelse og hittil sikret seg 55 delegater, mens Joe Biden har 46, Pete Buttigieg har 26, Elizabeth Warren 8 og Amy Klobuchar 7.

* På supertirsdag 3. mars skal det fordeles hele 1.244 delegater fra 14 delstater, blant dem Texas og California.

* 10. mars skal ytterligere 365 delegater velges i seks delstater, blant dem Michigan og Mississippi, og 17. mars kjemper kandidatene om 577 delegater i fire delstater, blant dem Florida.

* De siste delstatene holder nominasjonsvalg 2. juni, og på Demokratenes landsmøte i Milwaukee 13.– 16. juli skal i tillegg 775 såkalte superdelegater si sin mening. De avgjør selv hvem de vil stemme på.

* For å bli partiets presidentkandidat trengs det støtte fra over halvparten av delegatene på landsmøtet, det vil si minst 2.376.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen