Verden

May trosser valgnederlaget – danner ny regjering

Theresa May gamblet og tapte, men hun blir sittende, med hjelp fra nordirske unionister.

Fredag ettermiddag dro Theresa May til dronning Elizabeth for å danne ny regjering.

Det skal ikke være snakk om noen koalisjon mellom De konservative og det nordirske partiet, men om det som omtales som «en forståelse», melder britiske medier. Selv sa May ingenting om sine planer før hun satt seg i bilen og dro til Buckingham Palace.

– Theresa May ror inn i ukjent farvann når hun nå må søke støtte hos de nordirske unionistene, sier Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg.

Han sier at DUP kan presse De konservative i brexit-forhandlingene. DUP var for EU-utmeldelse, men ønsker en myk brexit.

Facebook-innlegg

Theresa May konstaterte før valget at hun ville gå av hvis hun tapte flertallet i Parlamentet.

– Hvis jeg bare taper seks seter, vil jeg tape valget, og Jeremy Corbyn vil sette seg ned for å forhandle med Europas presidenter og statsministere, skrev May i et Facebook-innlegg 20. mai, med henvisning til de kommende Brexit-forhandlingene.

Men det gjelder ikke lenger. Med bare en plass igjen å fordele får de konservative 318 representanter av de 650 setene – 11 færre enn de har hatt. Likevel danner de nå ny regjering.

Labour får 261 seter, en framgang på 29. Skotske SNP får 35, noe som er 21 færre enn ved forrige valg. Liberaldemokratene får 12 seter, en framgang på fire. DUP får 10 seter.

Det kreves 326 seter for å få flertall.

– Vil ikke gå av

Labour-leder Jeremy Corbyn har bedt May om å gå av, men både BBC og Sky News meldte tidligere at statsministeren ikke akter å følge opp det hun skrev eller Corbyns oppfordring.

– Statsministeren har ikke til hensikt å gå av, og arbeider for å danne en regjering basert på at partiet hennes er det største målt i både antall stemmer og seter i Parlamentet, skrev BBCs politiske redaktør Laura Kuenssberg på Twitter.

Også Sky News meldte det samme.

Ingen av dem oppga kilde. Men det viste seg altså å være riktig.

Kuenssberg føyde til at May har et stort problem siden statsministeren skrev ut nyvalg fordi hun mente hun ikke hadde autoritet nok med det flertallet hun hadde tidligere.

– Hun har MYE mindre denne morgenen, skriver Kuenssberg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

–  Vanskelig for May å fortsette

Professor Matthew Goodwin ved Kent University mener May nå er så svekket at hun risikerer å bli byttet ut allerede før sommeren er over.

– Dette er et massivt problem for De konservative og Theresa May, som i løpet av kort tid går inn i forhandlinger med EU. May vil nå komme under et enormt press. Partiet vil muligens vurdere å bytte ut partilederen, sier Goodwin, som er ekspert på britisk politikk, til Dagens Næringsliv.

– Klokken tikker for Theresa May. May er svekket, og det kan føre til at Boris Johnson (Storbritannias utenriksminister, red.anm.) tar over som etterfølger før sommeren er over, sier Goodwin.

Les også: Her står brexit-kampene (Dagsavisen pluss - krever abonnement)

– Vanskelig å overleve

– Det blir svært vanskelig for May å overleve dette, sier Matt Cole, historiker og statsviter ved University of Birmingham, til det svenske nyhetsbyrået TT.

Lena Karlsson ved det svenske Utrikespolitiska Institutet deler også dette synet.

– May har ikke den sterke posisjonen i det konservative partiet. Hun fikk partilederposten etter intern strid og etter at andre kandidater falt ut. Hun svekkes ved at hun ikke hadde trengt å utløse nyvalg. Hun har satt seg selv i en knipe og tok for gitt at hun skulle gå seirende ut, sier Karlsson.

– Usedvanlige omstendigheter

Det finnes nå flere spørsmål enn svar, påpeker Stuart Wilks-Heeg, som leder det politiske fakultet ved University of Liverpool, overfor Ritzau.

– Det er et svært overraskende valgresultat og det er usedvanlige omstendigheter. Akkurat nå er det ikke mulig å gi et klart svar på hvem som kan danne regjering, sier Wilks-Heeg.

– Sist vi hadde en tilsvarende situasjon var i 1974. Også den gang skrev en konservativ regjering ut nyvalg og endte med tilbakegang, sier han videre.

– Dette er en katastrofe for Theresa May. Det vil settes spørsmålstegn ved hennes lederskap, og hun vil bli satt under sterkt press til å gå av, sier Iain Begg, professor i statsvitenskap ved London School of Economics ifølge TT. (NTB)

Les også: - Han er den eneste politikeren som er ærlig

Mer fra Dagsavisen