Verden

Lærer og elev drept i sverdangrep ved svensk skole

En lærer og en elev mistet livet da en 21 år gammel mann med sverd angrep Kronan skole i Trollhättan i Sverige. To andre ble skadd i angrepet.

En lærer og en elev mistet livet da en 21 år gammel mann med sverd angrep Kronan skole i Trollhättan i Sverige. To andre ble skadd i angrepet.

Da politiet kom fram til skolen torsdag formiddag, lå en voksen mann skadd ved inngangen til skolen. Inne i bygningen fant de den døde læreren og to skadde gutter. En av guttene døde senere på sykehus av skadene han fikk.

Sverd

Gjerningsmannen var maskert og hadde med seg et langt sverd da han ankom skolen. Politiet sier han hadde en eller flere «knivlignende gjenstander» med seg.

– Da vi først så ham, trodde vi det var en spøk. Han hadde maske og svarte klær og et langt sverd. Det var elever som ville ta bilder av ham og kjenne på sverdet, sier en elev til SVT.

Han flyktet inn i et klasserom da han skjønte hva som var i ferd med å skje.

Da politiet kom fram, løsnet de to skudd mot den antatte gjerningsmannen. Det ene traff. Torsdag ble mannen operert på Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) med alvorlige skader.

Gjerningsmannen bor i Trollhättan, men skal ikke ha vært elev ved skolen. Torsdag vil politiet ransake hjemmet hans i håp om å finne ut av hva som kan ha motivert angrepet.

– Tragisk

Torsdag ettermiddag hadde flere hundre mennesker – blant dem også fortvilte foreldre – samlet seg utenfor skolen. Fortsatt var flere elever og lærere inne i skolebygningen.

Mange elever og lærere hadde løpt ut til hovedgaten i bydelen Kronogården da mannen angrep. Andre var fortsatt inne i skolebygningen.

Tomas Fuxborg i politiet i Västra Götaland kaller angrepet en av de alvorligste hendelsene i svensk historie.

– Vi har dødsoffer, ungdommer er rammet. Det er fryktelig tragisk, og folk er veldig urolige, sier han.

Ifølge Fuxborg har politiet satt inn alle tenkbare ressurser på skolen, der de er i gang med vitneavhør.
Kafé og bibliotek

Det går rundt 400 elever fra første til niende trinn på skolen. Det er også en kafé, et kombinert skole- og folkebibliotek og kulturhus i skolebygget.

Lærere ved skolen har tidligere sagt at de opplevde kafé-løsningen som utrygg, og den siste tiden har politikerne i Trollhättan diskutert hvorvidt kafeen burde stenges i skoletiden.

Kommunen har opprettet et kriseteam som skal bistå voksne og barn på skolen etter hendelsen. Lärarforbundet har sendt tre verneombud for å støtte fagforeningens 50 medlemmer som er ansatt ved skolen. (©NTB) (©NTB)

Kaos

Øyenvitner beskriver et fullstendig kaos ved skolen etter angrepet.

Flere hundre mennesker befant seg ved hovedgaten som går gjennom bydelen Kronogården. Folk gråt og forsøkte å løpe inn bak sperringene, så politi og vakter hadde hendene fulle, sier fotograf Stefan Bennhage i lokalavisa TTELA.

Han kom til åstedet en drøy halvtime etter hendelsen og forteller at et stort antall ambulanser og politibiler da allerede var på plass.

– En ambulanse klarte ikke å bremse og kjørte rett inn i skoleveggen, sier Bennhage.

Kommunen har opprettet et kriseteam på sju personer som skal bistå voksne og barn på skolen etter hendelsen.

Det går rundt 400 elever fra første til niende trinn på skolen. Det er også et kombinert skole- og folkebibliotek og kulturhus i skolebygget. (NTB)

Elev i Trollhättan: – Trodde det var en spøk

Flere elever trodde først det var en spøk da en maskert mann dukket opp med sverd på en skole i Trollhättan, forteller en elev.

– Da vi først så ham, trodde vi det var en spøk. Han hadde maske og svarte klær og et langt sverd. Det var elever som ville ta bildet av ham og kjenne på sverdet, sier en elev ved Kronan skole til SVT.

Han flyktet inn i et klasserom da han skjønte hva som var i ferd med å skje.

– Det er kaos, sier eleven om situasjonen.

En lærer ble drept, mens to elever og en annen lærer er skadd.

Gjerningspersonen, en mann i 20-årene, ble skutt av politiet og behandles på sykehus. (NTB)

Politiet: – En av de alvorligste hendelsene i svensk historie

– Dette er en av de alvorligste hendelsene i svensk historie, sier Tomas Fuxborg i politiet i Västra Götaland om angrepet på skolen i Trollhättan.

– Vi har dødsoffer, ungdommer er rammet. Det er fryktelig tragisk, og folk er veldig urolige, sier han.

Ifølge Fuxborg har politiet satt inn alle tenkbare ressurser på skolen, der de er i gang med vitneavhør.

– Saken har veldig høy prioritet, sier han. Også redningstjenesten og ambulanser er på plass.

Fuxborg forteller om svært opprørte pårørende ved skolen.

– Det er en følelse av uvisshet, å ikke vite om ens barn, mann, kone eller kjæreste er kommet til skade, sier Fuxborg.

– I slike situasjoner kan mennesker lett rammes av panikk. Man vil inn, man vil treffe sine pårørende og forsikre seg om at alt er ok. Det kan bli opprørte følelser. Men vi har snakket rolig med folk og fått dem til å stå utenfor sperrebåndene, sier han. (NTB)

Terrorekspert: – Første hendelse i nyere tid

Det er første gang i nyere tid at en skole er blitt utsatt for et angrep i Sverige, ifølge terrorekspert Hans Brun.

– Det har vært noen forsøk der man har funnet våpen utenfor skoler, sier han til avisa Expressen.

En maskert mann tok seg torsdag inn på grunnskolen Kronan i Trollhättan og angrep flere personer. Minst én person, er lærer, er bekreftet drept.

Ifølge Brun er det foreløpig vanskelig å fastslå om angrepet er et terrorangrep.

– Vi vet ennå ikke hvilke motiver gjerningsmannen hadde, sier han.

Den siste tiden har det kommet flere trusler mot svenske skoler, opplyser Brun. (NTB)

Lokalpolitiker: – Trollhättan-skole hadde problemer

Skolen som ble angrepet i bydelen Kronogården i Trollhättan, har lenge slitt med problemer, ifølge en lokalpolitiker.

– Det har lenge vært et politisk hett spørsmål. Blant annet har det vært et sterkt krav om at en kafé på skolen som har vært åpen for allmennheten, skulle stenges, fordi det har vært en utrygg situasjon for elevene, sier Peter Eriksson.

Han representerer Moderaterna og leder opposisjonen i Trollhättan.

Kronan skoles administrasjon har tidligere pekt på flere problemer med tryggheten på skolen, skriver lokalavisa TTELA. (NTB)

Mer fra Dagsavisen