Le Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg

Marine Le Pen erklærer seier etter valgdagsmålinger som viser at hennes ytre høyreparti Nasjonal samling ligger an til å bli størst i EU-valget i Frankrike.

Nasjonal samling får en oppslutning på 24,0-24,2 prosent på to valgdagsmålinger av Ifop-Fiducial og Harris Interactive-Agence Epoka søndag kveld.

– Det er en enorm ære å få den tilliten franskmennene har gitt oss gjennom å utpeke oss til landets største parti. Prognosene bekrefter den nye skillelinjen mellom globalister og nasjonalister i Frankrike og resten av verden, sier Le Pen.
Krever nyvalg

Partilederen sier hun tror EU-valget er et frampek på seier for hennes parti i Frankrikes presidentvalg i 2022, og ber president Emmanuel Macron om å være proaktiv gjennom å oppløse nasjonalforsamlingen.

– Det er opp til republikkens president å ta konsekvensene av dette. Han har ikke noe annet valg enn å i det minste oppløse nasjonalforsamlingen og utlyse nyvalg, sier Le Pen.

Selv om Macron og hans parti LREM ser ut til å bli forbikjørt og havne på annenplass med 22,5-23,0 prosent av stemmene, kaller en ikke-navngitt Macron-rådgiver målingsresultatene «respektable».

– Historisk sett har et regjerende parti aldri nådd et så høyt resultat i EU-valget i forhold til presidentvalget, sier rådgiveren til AFP.
Grønn framgang

Målingene tyder også på betydelig framgang for det grønne partiet EEVL, som spås en oppslutning på 12,0-12,7 prosent.

Sosialistpartiet og sentrumvenstre-alliansen ligger an til å få mellom 6,3 og 6,5 prosent av stemmene, mens Frankrikes tradisjonelle sentrumhøyre-parti Les Républicains ligger an til å få 8-8,1 prosent av stemmene.

Les også: De Grønne går mot brakvalg i EU