Verden

Kinas nye store mann

I skyggen av valget i USA får verdens mest folkerike land også en ny leder. Men hvem han egentlig er, vet det kinesiske folk ikke stort om.

PROFILEN

Hvem: Xi Jinping

Hva: Ventes å bli valgt til kommunistpartiets neste leder

I september kom nyhetsmeldingene tett, og spekulasjonene florerte på sosiale medier: Hvor er Xi Jinping? Kinas visepresident, mannen som er ventet å bli landets neste president, var som forduftet fra offentligheten, og hadde avlyst flere møter med utenlandske ledere. Var han syk? Var det konflikter i toppledelsen?

To uker senere dukket han opp igjen som om ingenting hadde hendt, og det var ingen forklaringer på hvorfor han ikke hadde gitt lyd fra seg. Tilbake lå spekulasjonene, blant annet er det kommet ubekreftede rapporter om at han skulle ha fått en stol i ryggen under et særdeles opphetet møte i Kommunistpartiet.

Lukket

Uansett bakteppe oppsummerer historien den manglende åpenheten som fremdeles preger toppledelsen i verdens største politiske parti. Når Kommunistpartiet i morgen innleder sin en uke lange kongress, er det Xi Jinping som ventes å bli partiets leder etter Hu Jintao, og dermed også den som blir landets president i mars 2013. Men det er likevel ikke svært mye som er kjent om landets neste leder.

Xi er medlem av den øverste ledelsen i Kinas kommunistparti, politbyråets stående komité. Han ble visepresident i Kina i 2008, og i 2010 ble han nestleder i den sentrale militærkommisjonen. Og under forberedelsene til OL i Kina i 2008, som han ledet, fikk han vist gode lederegenskaper som ytterligere styrket hans sjanser for å bli øverste leder, sier kjennere.

Levde i fattigdom

59-åringen ble nærmest født inn i politikken i Beijing - han er sønn av Xi Zhongxun, en av partiets grunnleggere. Zhongxun var også visestatsminister, men falt i unåde hos lederen Mao Zedong og ble fjernet fra post. I 1968, under kulturrevolusjonen, ble faren satt i fengsel, og Xi ble, i likhet med mange andre ungdommer fra hans sjikt, sendt til landsbygda av partiet for å arbeide og «lære av massene». Fra å ha levd et privilegert liv med sine foreldre måtte Xi godta svært enkle kår i en hulelignende bolig, dårlig mat og knallhardt arbeid. Xi har selv beskrevet de nesten sju årene i landsbyen Liangjiahe som en svært tøff periode.

- Mye av min pragmatiske tankegang tok form i den perioden, og har fortsatt stor påvirkning på meg, har Xi selv sagt.

Xi Jinping utdannet seg etter hvert til kjemisk ingeniør. Han ble selv aktivt med i Kommunistpartiet på 1970-tallet, hvor han de neste tiårene steg i gradene, via flere lokale posisjoner.

Kjendiskone

Enkelte mener Xis bakgrunn fra perioden på den fattige landsbygda gjør at han forstår forholdene i Kina godt, også for de fattige. Mange håper Xi er i stand til å gjøre noe for å redusere ulikhetene i Kina - gapet mellom fattige og rike er svært stort selv om mange har fått det bedre under den økonomiske veksten de senere år. Frustrasjonen blant mange kinesere, og de økende konfliktene og spenningene som følger av disse ulikhetene, vil bli en av Xis største utfordringer, samtidig som han må sikre fortsatt økonomisk vekst for Kina.

Xi blir ansett som en forsiktig reformist, han har et bredt nettverk og er akseptert i en rekke grupperinger. Han blir sett på som en konsensuskandidat, noe som har ført til at han er kommet i posisjonen til å ta over for Hu Jintao. Noen store endringer i Kina forventes imidlertid likevel ikke med Xi på toppen.

Til tross for sin høye posisjon i Kina er Xi for mange kinesere mest kjent som mannen til sangerinnen og skuespilleren Peng Liyuan, som er en celebritet i Kina. Men flere som kjenner ham beskriver Xi som en blid og omgjengelig mann med selvtillit, og som en person som har skydd korrupsjon.

I februar var han på reise i USA med besøk i Det hvite hus, en tur som gjorde ham mer kjent internasjonalt. Han har flere forbindelser internasjonalt også privat: Han har vært i USA en rekke ganger, han bodde hos en amerikansk familie under et kort studieopphold i Iowa i 1985, har en datter som studerer ved Harvard og en søster i Canada.

Om kineserne blir bedre kjent med denne mannen når han blir leder, er usikkert. Men Xi Jinping må regne med en langt høyere profil både nasjonalt og internasjonalt, i årene som kommer.

Mer fra Dagsavisen