Verden

– Kan være en krigsforbrytelse

SYRIA: Hvis det viser seg at kjemiske våpen er brukt i Syria, er det snakk om en krigsforbrytelse, slår utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) fast.

Det hersker fortsatt usikkerhet om hvorvidt det ble brukt kjemiske våpen i angrepet som tok liv av inntil 1.300 sivile i Damaskus-området onsdag denne uka. Opposisjonen beskylder regjeringsstyrkene i landet for å stå bak, men dette er ikke bekreftet.

Bekymring

– Jeg ser på dette med den største bekymring. Dette er dypt alvorlig. Hvis det skulle vise seg at det er brukt kjemiske stridsmidler, så er det en krigsforbrytelse, sier utenriksministeren til NTB.

– Fram til nå har det vært voldsomme krigshandlinger med konvensjonelle våpen, men i klar strid med humanitærretten. Hvis det dertil brukes kjemiske våpen, er det en ytterligere forverring og enda mer alvorlig, legger han til.

Regimet eller opposisjonen?

Eide mener det først og fremst er viktig å få brakt på det rene hva som har skjedd og hvem som står bak. Mens mange tror regimet står bak, påstår andre at dette er noe en del av opposisjonen har gjort for å sverte regimet.

– Derfor er det så viktig å få brakt på det rene hva som har skjedd, for noe har åpenbart skjedd, og deretter hvem som har gjort det.

Inspektører

Norske myndigheter har allerede krevd at FN-inspktørene som allerede er i Syria – invitert av regimet – må få tilgang til området der angrepet skjedde

– De må få adgang uten ugrunnet opphold. Det er et krav vi stiller til syriske myndigheter. På det punktet er alle i Sikkerhetsrådet enig, for nå har også Russland sluttet seg til kravet om at inspektørene skal få adgang, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

– Dette bør skjer fort, for det vi har sett, er dypt alarmerende, legger han til. (NTB)

Mer fra Dagsavisen