Verden

Jeb Bush raser nedover

Jeb Bush faller lenger og lenger ned på meningsmålingene, etter en høst full av klønete utsagn og krass kritikk.

Bilde 1 av 4

NEW YORK (Dagsavisen): Jeb Bush hadde det meste på stell før sommeren: Et kjent etternavn, rike donorer og bred støtte fra etablissementet i det republikanske partiet. De aller fleste satset pengene sine på broren og sønnen til de tidligere presidentene George W. Bush og George W.H. Bush.

I dag er situasjonen en helt annen. Nylig annonserte Jeb Bush at han måtte kutte lønnen til sine ansatte med 40 prosent etter at han falt til femte plass på meningsmålingene bak helt uerfarne kandidater som Ben Carson og Donald Trump.

Stadig flere lurer på om ikke den mektige og mer moderate delen av partiet heller skal gi sin støtte til den unge senatoren Marco Rubio fra Florida.

– Det er mange som slett ikke vil ha noen ny Bush, sier David Boaz, nestleder ved den libertarianske tenketanken the Cato Institute.

INTERNASJONALEN: Da Trump ble avslørt

Sliter med navnet

Rubio har nå gått forbi Bush som bookmakernes favoritt til å bli republikanernes presidentkandidat. 44 år gamle Rubio har bred erfaring og holdt en stø konservativ kurs hele sitt politiske liv. Med foreldre fra Cuba håper han å vinne tilbake noen av de mange latinamerikanske velgerne, som nå med stort flertall støtter demokratene.

Det er duket for den tredje TV-sendte debatten mellom republikanernes kandidater i kveld, og alles øyne vil være rettet mot Jeb Bush. Han ledet lenge på meningsmålingene, helt til kjendismilliardæren Donald Trump tok over ledelsen i juli. Det er fortsatt Trump som er mest populær blant det republikanske partiets nå 14 kandidater. Trump har fornærmet høyt og lavt, kalt mexicanere for voldtektsmenn og gjort seg upopulær blant mange amerikanske kvinner. På tross av dette holder han fremdeles koken på meningsmålingene.

Nylig gikk imidlertid legen Ben Carson til topps på meningsmålingene i New Hampshire, én av de første delstatene til å holde primærvalg.

Carson er langt fra noen moderat, og er kjent for generaliserende utsagn mot muslimer, som han mener ikke kan bli president i USA. I helgen gikk han inn for totalforbud mot abort i alle tilfeller, også etter voldtekt og incest.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Helt åpent

Men verken Carson eller Trump vil bli republikanernes presidentkandidat spår David Boaz, som fremdeles tror at Bush kan ha en sjanse. Han understreker at velgere såpass tidlig i valgkampen, ofte sier de foretrekker en mindre kjent kandidat, for så å ombestemme seg i valglokalet. Det er likevel en langt hørere grad av misnøye denne gangen enn foran tidligere valg. Det er dermed vanskelig å spå hvem som kan vinne, når de første primærvalgene går av stabelen om mindre enn 100 dager.

– Velgerne har et stort antall kandidater å velge mellom. Vi kan ikke avskrive Jeb Bush helt ennå. Det ser fortsatt åpent ut, sier Boaz til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Neste Bush ut: Jeb

Mer fra Dagsavisen