Verden

Neste Bush ut: Jeb

Jeb Bush følger i brorens og farens fotspor når han i dag for alvor starter kampen om å bli USAs neste president.

PROFILEN

Hvem: John Ellis «Jeb» Bush (62)

Hva: Annonserer offisielt sitt kandidatur som republikanernes presidentkandidat i dag.

NEW YORK (Dagsavisen): Jeb Bush har drevet valgkamp i det små siden han først annonserte sin interesse for å bli president på Facebook ved juletider i fjor. Der skrev han at han hadde diskutert USAs framtid med familien. Konklusjonen var at USA trenger en Bush i Det hvite hus: Jeb Bush.

I dag annonserer Jeb Bush endelig det alle visste: På et college i hjembyen Miami erklærer han at han starter den offisielle valgkampen for å bli republikanernes presidentkandidat i 2016.

Dynastiet

Tre generasjoner Bush har allerede vært høyt oppe i amerikansk politikk. Bush-klanen har styrt Det hvite hus, vært valgt til senatet, Representantenes hus og har innehatt høyeste politiske post i to delstater.

Både Jeb Bushs far, George W.H. Bush, og storebroren, George W. Bush, har vært presidenter, i henholdsvis fire og åtte år hver. Men det var farfaren Prescott Bush som i sin tid tok Bush-familiens første steg inn i politikken, da han ble valgt til senator i 1952.

Mens Bush-klanen i dag forbindes med politikk på høyt nivå, deler farfar, far og barnebarn Bush alle bred erfaring fra det privat næringsliv og en teft for penger.

Penger og politikk

Farfaren Prescott Bush var først og fremst en suksessrik bankmann og hadde blant annet kontroversielle forretningsforbindelser med selskaper i Nazi-Tyskland før han ble senator i en alder av 57 år. Også sønnen George W.H. Bush var en driftig forretningsmann før han siktet seg inn mot politikken. Han rakk å tjene seg rik før han ble valgt til senator i 1966 og siden president i 1989. I likhet med sønnen George W. Bush, investerte han stort i oljeutvinning i Texas.

– Se for deg presset. Det første steget i Bush-familien er: Er jeg i stand til å tjene en million? sier Doug Wead, tidligere rådgiver for begge Bush-presidentene, til magasinet The New Yorker.

Selv tjente Jeb Bush to millioner dollar på blant annet eiendom, finans og olje, før han stilte til valg som guvernør i Florida. Og det er evnen til å samle inn mye penger som kan bli Jeb Bush sin store fordel i 2016: Ifølge the Wall Street Journal er en stor andel av Jeb Bushs pengesterke donorer tidligere støttespillere av bror og far Bush. Han skal ha minst elleve milliardærer på donorlista.

Upopulær bror

Mens Jeb Bushs storebror, George W. Bush, i store deler av verden fortsatt er best kjent for den katastrofale invasjonen av Irak, er han tilgitt blant mange amerikanske velgere. Selv sier George W. Bush at han forstår at amerikanere kan være skeptiske til familiedynastier i politikken og at han derfor ikke vil delta aktivt i brorens valgkamp.

– Vi har rådgivere nok. Familiens oppgave er å si: Jeg er glad i deg, mann, sier George W. Bush til CNN.

Snakker spansk

62 år gamle Jeb Bush kom nylig hjem fra Tyskland, Polen og Estland, der han forsøker å skaffe seg tyngde i utenrikspolitikken før valgkampen sparkes i gang.

Han tvitrer på spansk, og med sin mexicanskfødte kone, Columbia, ved sin side håper han å overbevise USAs voksende velgergruppe av latinamerikanere om at han er deres mann. Bush har tidligere støttet en bred innvandringsreform, noe som bekymrer de mer konservative delene av det republikanske partiet.

Selv om Jeb Bush omtales som mer ideologisk enn både far og bror Bush, havner han likevel blant de mer moderate kandidatene i et republikansk parti som har tatt mange steg til høyre de siste årene. Som guvernør i Florida fra 1999 til 2007 har han bred erfaring, og han får særlig skryt for sin konservative skolepolitikk.

USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton lovet å kjempe for middelklassen og de fattige da hun lørdag holdt sitt første store arrangement i kampen for å bli presidentkandidat. Budskapet til kandidaten fra familiedynastiet Clinton var at de to gruppene har sakket akterut, til tross for at USAs økonomi på ny skyter fart. Clinton sier store bedrifter og de rikeste har fått fordeler, noe som har ført til rekordoverskudd og kjempebonuser for toppledere. – Det får deg til å lure. Når skal mitt harde strev betale seg? Når skal min familie få framgang? Jeg mener nå, sa Clinton i sin tale til de flere tusen som hadde møtt fram. – Velstand kan ikke bare være for direktører og fondsmeglere. USA kan ikke lykkes hvis ikke du lykkes. Derfor vil jeg stille til valg som USAs president, sa hun.

Mer fra Dagsavisen