Verden

Jakter på Janukovitsj

ETTERLYST: Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj er på flukt fra anklager om massedrap mot sin egen befolkning.

For en uke siden satt Ukrainas president Viktor Janukovitsj relativt trygt i sitt presidentpalass i Kiev, mens opprørspoliti og demonstranter på Maidan-plassen braket sammen i det som skulle bli den verste volden i Ukrainas moderne historie. I dag er den tidligere presidenten på flukt fra landets midlertidige myndigheter, anklaget for massedrap på fredelige borgere.

Den avsatte presidenten ble ifølge ukrainske medier sist sett på den russiskdominerte Krim-halvøya, sør i Ukraina. Janukovtisj har fortsatt bred støtte i områder sør og øst i landet, der Russlands innflytelse er størst.

Les også: Frykter Putins neste steg

holdes ansvarlig

Det var Ukrainas midlertidige innenriksminister Arsen Avakov som erklærte etterlysningen av Viktor Janukovitsj på sin Facebook-side i går.

- Det er åpnet offisiell sak for massedrap på fredelige borgere. Janukovitsj og andre som er ansvarlige for dette, er erklært ettersøkt, skriver den midlertidige innenriksministeren på Facebook.

Arsen Avakov beskriver også den avsatte presidententens foreløpige fluktrute: Fredag kveld forlot han hovedstaden Kiev i helikopter til Kharkov i øst. Derfra sendte han lørdag en videotapet melding til det ukrainske folk, med klar beskjed om at han ikke hadde gått av og at han fortsatt var landets legitime president.

Minst 82 mennesker ble drept i uroen, de aller fleste demonstranter. Mange hundre mennesker er skadd, og flere er fortsatt forsvunnet.

Les også:

Vet ikke hvor

Ifølge innenriksminister Arsen Avakov, ble Viktor Janukovitsj sist sett i det sterkt russiskdominerte Krim ved Svartehavet, der han ble observert søndag.

Senere er det blitt klart at han også har beveget seg vekk derfra, skriver NTB. Janukovitsj forlot en privat residens i byen Balaklava i bil sammen med en rådgiver, sin tidligere administrasjonssjef Andrij Kljuev og sikkerhetsvakter. Til sammen utgjorde følget en kolonne på tre biler. Ukrainske ledere sier de ikke vet hvor han er på vei.

Janukovitsj dro til Krim etter at han først hadde forsøkt å forlate Ukraina med fly fra byen Donetsk øst i landet, der han har hatt sin egen maktbase. Men han ble hindret, ifølge Avakov.

Les også: Splittet Ukraina foran enorme utfordringer

- Ulovlig maktskifte

Viktor Janukovitsj har ikke innrømmet at han er avsatt, og nekter å anerkjenne nederlaget.

- Jeg kommer ikke til å dra fra landet. Jeg har ikke tenkt å gå av. Jeg er den lovlig valgte presidenten, sa Janukovitsj i et TV-sendt intervju lørdag.

Ifølge ukrainske medier, ble Janukovitsj og hans følge stanset av grensevakter, idet de forsøkte å flykte til Russland.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

flukten

Ukrainas president Viktor Janukovitsj skal ha reist med helikopter til Kharkov allerede fredag 21. februar, ifølge innenriksminister Arsen Awakow.

Der skulle han dagen etter delta på et møte, men holdt seg i sin Kharkov-residens. I et intervju herfra understreket presidenten at han verken ville trekke seg eller forlate landet.

Senere lørdag fløy han i helikopter til Donetsk.

Søndag tok han inn i et privat hjem på Krim. Senere på dagen reiste han til flyplassen i Sevastopol, men ombestemte seg etter å ha fått vite at flyplassen var i hendene på de nye makthaverne.

I stedet reiste han til en privatbolig i Balaklava. og ga livvaktene sine valget mellom å forlate ham eller følge ham videre. Deretter dro det gjenværende følget på tre biler videre i ukjent retning.

I går ble Viktor Janukovitsj ettersøkt av innenriksdepartementet for massedrap.

Kilde: DPA

Mer fra Dagsavisen