Verden

Iran lover hevn etter likvidasjonen av Soleimani

Irans øverste leder Ali Khamenei lover å gjengjelde USAs likvidasjon av den mektige generalen Qasem Soleimani i Iraks hovedstad Bagdad fredag.

– Martyrdøden var belønningen for hans ustanselige innsats i alle disse årene, skriver Khamenei på sin persiskspråklige Twitter-konto.

Les også: Pentagon: Trump beordret angrep mot iransk general i Bagdad

Det er kunngjort tre dagers landesorg i Iran til minne om den drepte generalen som var øverstkommanderende for Revolusjonsgardens elitestyrke, Quds-styrken, og han regnes som hjernen bak Irans operasjoner i land som Syria, Irak og Libanon.

– Med ham borte, ved Gud, vil hans arbeid bli ført videre, men rå gjengjeldelse venter de kriminelle som sølte til sine skitne hender med hans og de andre martyrenes blod i nattens hendelse, skriver Khamenei.

– Det kriminelle Amerika

Irans president Hassan Rouhani følger opp varselet om hevn fra Khamenei.

– Det er ingen tvil om at den store nasjonen Iran og andre frie nasjoner i regionen vil ta hevn for denne grusomme forbrytelsen fra det kriminelle Amerika, sier Rouhani i en uttalelse lagt ut på den iranske regjeringens nettsider.

Soleimani ble drept i et rakettangrep ved flyplassen i Bagdad fredag, på ordre fra USAs president Donald Trump.

Les også: Senator hardt ut mot USAs likvidasjon av Soleimani

Iraks statsminister raser

Iraks fungerende statsminister Adel Abdel-Mahdi er rasende etter USAs likvidasjon av den iranske generalen Qasem Soleimani og irakiske militsledere.

– Likvidasjonen av en irakisk kommandant som innehadde en offisiell post, var en aggressiv handling mot Irak, mot staten, regjeringen og folket, heter det i en kunngjøring fra Abdel-Mahdi.

Abu Mahdi al-Muhandis, nestlederen i Folkets mobiliseringskomité, en mektig paramilitær organisasjon i Irak bestående av en rekke militser som får iransk støtte, var blant dem som ble drept i et amerikansk droneangrep ved flyplassen i Bagdad natt til fredag.

Irakisk milits ber styrkene være klare

– Alle motstandskrigere må være klare, for rett foran oss står en erobring og en stor seier venter oss, sier Qais al-Khazali i en håndskrevet beskjed som nyhetsbyrået AFP har sett.

Khazali leder den pro-iranske sjiamilitsen Asaib Ahl al-Haq, som inngår i Hashed al-Shaabi, også kjent som Folkets mobiliseringskomité, en mektig paramilitær organisasjon i Irak bestående av en rekke militser som får iransk støtte.

Mer fra Dagsavisen