Verden

Flere giftes bort

Krigen i Syria har ført til at flere jenter blir giftet bort i tenårene. Det viser undersøkelser blant flyktningene.

Blant syriske flyktninger i Jordan økte antall barnebruder til det dobbelte i løpet av to år, viser en Unicef-rapport. Mens det i 2011 var 12 prosent av jentene mellom 15–17 år som ble giftet bort, hadde tallet økt til 25 prosent i 2013.

Ære, beskyttelse og økonomi er hovedårsakene til at døtre giftes bort blant flyktningene, viser en ny rapport fra organisasjonen Care, som tidligere i år intervjuet syriske flyktninger i Tyrkia.

LES OGSÅ: Soldatene svikter Assad

– Misforstått

I katastrofer blir kvinner og jenter enda mer sårbare, påpeker generalsekretær Gry Larsen i Care.

– Seksuell vold og overgrep øker i denne type situasjoner. I samtale med mange syriske flyktninger forteller de at det å ivareta jenters såkalte «ære» blir ekstra viktig i en slik situasjon. Dersom en jente utsettes for overgrep, mister hun denne «æren». Det er dette foreldrene sier at de vil beskytte jentene mot. Men det å gifte bort en jente for å beskytte henne mot overgrep er en brutal misforståelse. Det vil ikke beskytte henne, men øke faren for overgrep og hindre hennes muligheter til blant annet å gå på skole, sier Larsen til Dagsavisen.

Også sannsynligheten for å bli gravid øker for jentene som er gift. Komplikasjoner i svangerskap og fødsel er den nest viktigste årsaken til dødsfall blant jenter mellom 15 og 19 år globalt.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Presset

Undersøkelser av syriske flyktninger i Tyrkia viser at alderen for å gifte seg er svært lav blant syriske flyktningjenter. Gjennomsnittlig alder for å gifte seg er mellom 13 og 20 år, ifølge en undersøkelse som ble foretatt av FNs flyktningorganisasjon UNHCR i fjor.

Men mange av flyktningene ville ikke ha giftet bort døtrene sine dersom de ikke var i en så presset økonomiske situasjon som konflikten har ført dem inn i, viser samtaler Care har hatt med syriske flyktninger.

I Syria var barneekteskap før krigen vanligst på landsbygda. Men krigen har endret livssituasjonen for millioner av syrere som er blitt sendt på flukt – og dermed har også flere giftet bort barna sine.

Men til tross for en presset situasjon, kan forebyggende arbeid forhindre at foreldrene går til dette skrittet. Det viser arbeidet til Care i Tyrkia.

– Våre erfaringer fra Tyrkia der vi lærer opp frivillige viser gode resultater. De oppsøker flyktningene hjemme og snakker med dem om disse spørsmålene, sier Larsen, som påpeker at det i katastrofesituasjoner er viktig med tidlig innsats rettet mot jenter og foreldre.

– Det handler om å få god informasjon om konsekvensene. Når mødrene og fedrene får vite hvordan barneekteskap kan skade datteren deres, får vi mulighet til å diskutere med dem og finne andre måter å hjelpe dem på. Men holdningsskapende arbeid er ikke det eneste svaret. Kampen mot barneekteskap krever innsats på mange områder, sier Larsen.

LES OGSÅ: Reiste seg mot barnebryllup

Mer fra Dagsavisen