Verden

Soldatene svikter Assad

Nå har ikke lenger president Bashar al-Assad nok soldater til å styre landet. Situasjonen er blitt så prekær at han ikke lenger prøver å benekte svekkelsen.

Bilde 1 av 3

JERUSALEM (Dagsavisen): Assads styrker trekker seg i disse dager fra større områder, og regimet skal kun kontrollere rundt 40 prosent av landområdet, selv om dette inkluderer de viktigste byene.

– Av hensyn til våre soldater var vi nødt til å forlate visse områder, sa president Assad i en tale i Damaskus for litt over en uke siden.

LES OGSÅ: Gåten Assad i Damaskus

Deserterer

Titusener av soldater har desertert fra den syriske armeen, og det merkes.

– Vi mangler folk. Vi har alt, men vi mangler folk, sa Assad.

Men han understreket også at han ikke hadde noen planer om å forlate Syria eller trekke seg fra makten.

Følgende episode viser hvor vanskelig situasjonen er blitt for Assad: På motorveien sist torsdag skal Assads nevø Suleiman al-Assad ha blitt så rasende på en bilist som kjørte forbi ham, at han trakk sin pistol og drepte ham.

Mannen som ble drept, var Hassan al-Sheikh, en viktig offiser i flyvåpenet. Tidligere kunne Assad ignorere sine slektningers voldsbruk – de var landets herrer – men denne gangen ble nevøen arrestert. I dag trenger president Assad all den støtten han kan få.

Krigen i Syria, som begynte som et folkeopprør mot Assad i 2011, har til nå krevd over 230.000 menneskeliv, et tapstall som langt overgår antallet drepte i den lange israelsk-arabiske konflikten, tidligere kjent som Midtøsten-konflikten. I tillegg har over åtte millioner mennesker flyktet fra sine hjem i Syria.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Støtte fra Iran

Ifølge professor Moshe Ma’oz, Israels ledende ekspert på Syria, er det for enkelt kun å se på Assads mobiliseringsproblemer. For på mange måter er Assad faktisk blitt styrket i de siste ukene, ifølge Ma’oz.

– En må se det større bildet. Avtalen mellom Iran, som er Syrias nærmeste allierte, og stormaktene har dramatisk endret situasjonen for Assad. Når Iran er styrket, er også Syria styrket, sier han til Dagsavisen.

– Iran har ingen planer om å gi opp Syria. For ikke lenge siden sa president Hassan Rouhani at Iran vil stå ved Assad helt til slutten. Syria er del av Irans strategiske område, og iranerne vil aldri ofre Assad eller gi avkall på Syria, sier han.

Hvis Assad kommer til å trenge mer støtte på bakken, vil Iran eller deres libanesiske allierte, Hizbollah, sende inn forsterkninger, sier Ma’oz. Også styrker fra Irak deltar i kampene i Syria på Assads side. Men om kort tid er Iran ventet å få tilgang til over 100 milliarder dollar som hittil har vært utilgjengelige under sanksjonsregimet, og da vil Teherans regionale innflytelse øke dramatisk, tror professoren.

Washington har på sin side ikke lagt skjul på at USA nå håper å kunne samarbeide med Iran for å finne løsninger i Syria og Irak. Ifølge Ma’oz misforstår USA forholdene i Midtøsten.

– Det er feil å tro at IS er en større fare enn Iran. Sjiamuslimske Iran vil selvfølgelig hjelpe Vesten med å bekjempe sunnimuslimske IS, men problemet er at Iran er en langt større trussel som nå bare vil bli enda sterkere. Og Assad er langt styggere enn IS, sier Moaz.

LES OGSÅ: – Nytt geopolitisk landskap

Kristne ble ført bort

Frykt og panikk spredte seg i og rundt byen Homs da de militante islamistene mandag rullet inn i Qaryatain, en by som ligger nær hovedveien til hovedstaden, Damaskus.

Snart kom rapportene om at jihadistene hadde gjennomført massearrestasjoner. Minst 230 mennesker, mange av dem kristne, ble sett ført bort, og frykten var at de enten ville bli henrettet eller bli brukt som sexslaver.

IS selv benekter dette, ifølge Asharq al-Awsat, en velrenommert arabiskspråklig avis som kommer ut i London.

– De ble tatt fordi de samarbeidet med Assad-regimet, men målet er å bruke dem som forhandlingsbrikker, sa en geriljaleder som kalte seg Abu Mohammad til avisen.

Mer fra Dagsavisen