Verden

Får dyrke gress i fred

CANNABIS: Marihuanadyrkerne i USAs delstater har endelig fått beskjeden de har ventet på: Amerikanske myndigheter vil la dem dyrke og selge marihuana i fred.

NEW YORK (Dagsavisen): I Denver i delstaten Colorado puster Mason Tvert lettet ut. Han har vært engasjert i debatten om legalisering av marihuana i årevis. Like før helgen kom den hittil største seieren: USAs justisdepartement bekrefter at de ikke vil gripe inn i reguleringen av marihuana i de 20 delstatene der marihuanalovgivningen strider mot USAs føderale lover.

- Dette er et historisk skritt mot legalisering av marihuana, sier Mason Tvert, en av organisatorene for ja-kampanjen i delstaten Colorado.

Han mener en avkriminalisering av marihuana vil gi tryggere forhold for kjøpere og bidra til mindre vold i Mexico, der store deler av USAs marihuanaforbruk kommer fra.

Rundt 50 prosent av amerikanerne støtter legalisering av marihuana, en støtte som har gått jevnt og trutt opp de siste årene, fra 30 prosent i 2000 til 40 i 2009 og 50 i 2012. Jo yngre du er, jo mer sannsynlig er det at du støtter legalisering. Også blant konservative vokser støtten: Mer enn en tredel er for full legalisering. Flere menn enn kvinner er positive.

Regulering

20 amerikanske delstater, fra California til Maine, til Vermont til Alaska, har legalisert marihuana eller cannabis, plantens latinske navn - for medisinsk bruk. I fjor høst ble delstatene Colorado og Washington de første til å legalisere marihuana også for fritidsbruk, som de kaller det. Begge delstatene organiserte folkeavstemninger og fikk klart flertall. Seieren innebærer at marihuana blir regulert på lik linje som alkohol: Med aldersgrense, salgslisens og betaling av skatt.

Men fordi USAs føderale myndigheter fortsatt klassifiserer marihuana som et ulovlig narkotikum, har det vært forvirring om hvordan reguleringen skal kunne foregå. At det strider mot føderal lov gjør det også vanskelig for investorer å entre cannabisindustrien fordi det er vanskelig å få tilgang til kreditt.

Mot legalisering

Nå sier det amerikanske justisdepartementet at de ikke vil forfølge marihuanaplantere, kjøpere eller selgere. Ifølge et memo USAs justisdepartement sendte ut i slutten av forrige uke, handler det om mangel på ressurser. Men avklaringen blir sett på som svært politisk og som nok et steg på veien mot avkriminalisering av marihuana.

Den markerer også en endring i USAs narkotikapolitikk og den såkalte krigen mot narkotika, som har sendt hundretusenvis av unge amerikanere i fengsel på grunn av svært strenge lover.

Nylig annonserte justisminister Eric Holder at myndighetene vil bli mer fleksible når det kommer til fengselsstraffer for ikke-voldelige narkotikaforbrytelser.

I memoet fra justisdepartementet anerkjenner myndighetene at legaliseringen i Colorado og Washington kan føre til bedre resultater i narkotikapolitikken, ved å «forby kjøp for mindreårige» og «redusere ulovlig salg av marihuana som finansierer organisert kriminalitet».

«Historisk»

Justisdepartementet krever at statene innfører streng kontroll, «i praksis, ikke bare på papiret» og advarer om at de kan gripe inn hvis de ser handling som «truer føderale prioriteringer». Avgjørelsen om å la delstatene få dyrke cannabis i fred er med andre ord ikke ment som en blankofullmakt.

Likevel feiret forkjemperne av legalisering avgjørelsen.

- Dette er et klart signal om at delstatene er frie og har rett til å ta sine egne avgjørelser når det kommer til marihuana. Neste ut er Kongressen, sier Mason Tvert til Dagsavisen.

Organisasjonen som leder arbeidet for legalisering, kaller justisdepartementets avgjørelse for «et historisk framskritt».

- Avgjørelsen representerer den type politiske visjoner og framtidsrettet tenkning fra Det hvite hus som vi har ventet på, sier Ethan Nadelmann, leder av organisasjonen Drug Policy Alliance i en uttalelse.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

MARIHUANA I USA

19 delstater og Washington DC har legalisert marihuana for medisinsk bruk.

I november 2012 ble Colorado og Seattle de første delstatene til å legalisere regulert bruk av marihuana.

Ifølge USAs føderale myndigheter er bruk av marihuana fortsatt ulovlig. Det gjør det vanskelig å drive forretninger.

USA er det største markedet for marihuana som smugles fra Latin-Amerika. Over 60.000 mennesker har mistet livet som følge av konflikten mellom narkotikakarteller og mexicansk politi og militære.

Kilde: Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen