Verden

Dronekritikk fra USA

President Obamas dronekrig dreper sivile og virker mot sin hensikt, ­fastslår amerikanske akademikere.

Aktivister i Pakistan, Storbritannia og flere andre land har lenge protestert høylytt mot president Barack Obamas dronekrig. I USA har debatten nesten vært fraværende. Men i går kom en rapport som retter sterk kritikk mot droneprogrammet, skrevet av anerkjente akademikere i USA.

- I USA er den dominerende framstillingen om bruken av droner i Pakistan at dette er et kirurgisk presist og effektivt redskap som gjør USA tryggere ved å muliggjøre «målrettede drap» på terrorister, med minimale kostnader eller konsekvenser. Denne framstillingen er feil, fastslår rapportforfatterne.

Sivile drepes

Det er forskere ved Stanford University og New York University School of Law som står bak den 180 sider lange rapporten «Living under drones». Droner er førerløse fly som brukes både til overvåking og rakettangrep. President Bush begynte å bruke disse over Pakistan i 2004. Barack Obama har trappet programmet kraftig opp. Blant hovedfunnene i rapporten er disse:

* Selv om amerikanske myndigheter offisielt hevder at sivile knapt drepes av droner, er det betydelige bevis for at mange sivile rammes.

* Droneangrepene rammer folks dagligliv: Foreldre tør ikke sende barn på skolen; de tør ikke delta i begravelser; de tør ikke hjelpe dem som rammes av droneangrep i frykt for oppfølgingsangrep.

* Påstandene om at angrepene har gjort USA tryggere, er svært tvilsomme. Antallet ledende militante som drepes er lavt - anslått til to prosent. Men angrepene er blitt en viktig motivasjon for nye militante.

Usikre tall

Rapporten tar for seg dronekrigen i Pakistan. USA skyter også droner mot mål i Jemen og Somalia. Den er basert på 130 intervjuer med kilder på bakken, blant dem 69 overlevende og etterlatte etter amerikanske angrep.

Forskerne kommer ikke med noe eget tall på hvor mange sivile som er drept. Men argumenterer for at tallene fra The Bureau of Investigative Journalism (TBIJ) er langt mer troverdige enn USAs offisielle tall. TBIJ anslår at mellom 2.562 og 3.325 mennesker er drept i amerikanske droneangrep fra 2004 til midten av september 2012. Av dem er mellom 474 og 881 sivile, og 176 barn.

De fleste som drepes er altså kategorisert som militante. Men rapporten understreker at de fleste av disse enten er fotsoldater eller folk et stykke ned i kommandokjeden. Dessuten kategoriserer CIA alle menn i stridsdyktig alder som militante. Siden det er svært vanskelig å ta seg inn i områdene som angripes, er det vanskelig å finne ut hvem som egentlig drepes.

Tvilsom rett

Å ha oversikt er også vanskelig fordi mange av de amerikanske angrepene er såkalte «signature strikes». Det betyr at folk drepes som amerikanerne ikke vet hvem er: USA baserer ofte angrepene på observasjoner fra lufta, og angriper folk som ser ut som terrorister - kriteriene for utvelgelsen er ikke kjent.

Alt dette gjør at rapporten mener det er tvilsomt at dronekrigen er i tråd med internasjonal rett, slik Obama-administrasjonen hevder. Rapportforfatterne ber Obama revurdere hele droneprogrammet, samt offentliggjøre kriteriene for hvem som angripes og rapporten om det juridiske grunnlaget for krigen.

Mer fra Dagsavisen